Лариса Глоба рятує бездомних собак і прилаштовує їх у добрі руки

“Поспішай творити добро!”

Жителька Переяслава-Хмельницького Лариса Глоба (46 років) опікується бездомними тваринами. І не просто годує та лікує, а й шукає для них господарів. Наразі жінка прихистила безпородного собаку з пошкодженою лапою. 

Лариса Глоба опікується двірняжкою Бонні

– Я живу в приватному секторі біля дніпровського каналу. Мої сусіди перебралися на зиму в квартиру й попросили приглянути за їхнім дворовим псом Філею. Йому було сумно, і він привів наречену, – Лариса Глоба киває на невеличку руденьку самку із забинтованою лапою, яка смирно лежить у неї на руках. Чекає прийому до ветлікаря. – У них із Філею така любов! Я назвала собачку Бонні, бо вони нагадували кіношну парочку Бонні й Клайда. Два тижні тому самка зникла. Ну пішла, то й пішла. Подумала, що її хтось забрав. А оце повернулася з пораненою лапою. Схоже, потрапила в капкан. І, мабуть, пробула в ньому не один день, бо рана інфікована.

Раніше Бонні до рук не йшла, а тепер так і тулиться. Поки що житиме в мене. А коли одужає, спробую знайти їй господарів. Бонні – спокійна, слухняна, мила. За станом зубів, їй не більше п’яти років. Буде комусь домашнім улюбленцем.

Лариса Глоба в минулому ветеринар, нині працює лаборантом у ВУКГ. Вдома тримає шестирічного кокер-спанієля Ніку. До нього був пес такої ж породи, який прожив у родині 13 років. А нещодавно до будинку Глобів прибилася ще й кішка.

– Сюди, на околицю міста, вивозять багато тварин, – Лариса Анатоліївна торкається актуальної для нашого міста теми. – Як сказала мені одна жінка, “це природній відбір”. Кішка навела, вона кошенят у мішок зібрала і вивезла. І хай виживають, як хочуть. А стерилізувати самку – ні-ні, хіба можна тварину мучити? Через таких безвідповідальних людей і маємо зграї собак.

Лариса Глоба береться за порятунок і домашніх, і диких тварин, які потрапили в біду. Розповіла, як визволяла кота із сільця, як лікувала норку з перебитими лапами. А п’ятьох бездомних собак їй вдалося прилаштувати в родини.

– Приб’ється тварина – обдзвонюю знайомих і пропоную забрати, –розповідає. – А двом собакам донька Анастасія знайшла господарів через оголошення в соцмережах. Вона, як і я, переймається долею безпритульних тварин. Чоловіку моєму не дуже подобається, що в нас вдома купа собак. Але ж йому їх теж шкода, терпить.

Бонні оглядає ветлікар клініки “Мухтар” Юрій Цілий (33 роки). Нагадаємо, що ця установа бере участь у міській програмі стерилізації безпритульних собак.

– У собаки пошкоджена передня права лапа. Кістка не перебита. Але рана занедбана, є гнійні процеси, – каже після обстеження тварини ветлікар. – Я назначив антибіотики, протизапальні й знеболювальні препарати, вітаміни. На одужання потрібно щонайменше три тижні. Можливо, лапу доведеться ампутувати. Якби раніше звернулися, шансів на одужання було б більше.

Лікування для Бонні – безкоштовне. Це не перший випадок, коли у ветклініці безкорисливо допомагають безпритульним тваринам.

Скарбничка-кицюня у ветклініці “Мухтар”

– Багато переяславців опікуються бродячими собаками, – каже Юрій Цілий. – І щотижня в нас бувають такі тварини. Хтось лікує їх за свої кошти, а в когось немає грошей. Для таких випадків у нас є скарбничка, куди клієнти кладуть гроші на ліки й корми для безпритульних собак. І навіть коли старенькі люди приводять домашніх собачок і кажуть, що не мають грошей, лікуємо. А як по-іншому? Сказати, прийдете, коли будуть гроші? А тварина може померти за цей час. А так є шанс її врятувати.

Ідея встановити скарбничку виникла у працівників ветклініки перед новорічними святами. Тоді вони вирішили зібрати подарунки для безпритульних собачок.

– Хтось розповсюджував інформацію про акцію у соцмережах, хтось вкидав гроші до скарбнички. Ми усім вдячні за допомогу, – каже Юрій Цілий. – Було зібрано 1712 гривень, а це – п’ять мішечків корму по 10 кілограмів. Були і такі благодійники, які самі купували корм для притулку. Та найбільше нас здивували діти, які залишали в скарбничці невеликі заощадження, гроші з колядки, частину стипендій. Приємно, що в нашому місті є стільки добрих чуйних діток. Усі кошти і корми пішли за призначенням. А скарбничка залишилася в клініці «Мухтар», і ми з радістю приймемо матеріальну допомогу для безпритульних тварин.

P.S. Поки готувався номер до друку, Юрій Цілий повідомив, що Бонні таки доведеться ампутувати лапу. Загроз для життя тварини немає.

Юлія Строчинська (“Вісник Переяславщини”)

Фото автора

Додати коментар