«Я ПОВЕРНУСЯ В ДІМ І ДОПАЛЮ СВІЧУ»

Під таким оглавом 16 січня 2019 року відбувся культурологічний захід на базі Переяслав-Хмельницької ЗОШ № 1, який приурочений до 100-річчя від дня народження поета-дисидента, учителя, колишнього в’язня Пермських таборів Коваленка Івана Юхимовича, якого заарештували другим після Василя Стуса.

Глядацьку аудиторію складали учні 9 класу та вчителі школи № 1.

Спершу докладно було подано біографію митця, який навчався й закінчив школу № 1 у 1936 році. Надалі продемонстровано на відеопроекторі фото, що розповідають про сподвижницький шлях поета, його родину, друзів, однодумців. Присутні переглянули відеоролик, де Іван Юхимович читає свій вірш «І не ніс я хреста…» та прослухали пісню  на слова І. Коваленка «Я тут зростав», де ностальгійно оспівано ландшафти с. Лецьки, в якому народився поет.

Докладно подано розповідь про арешт поета, перебування його в тюрмі, літературну та вчительську діяльність. До уваги слухачів доведена інформація про табірне життя й діяльність І. Коваленка, поневіряння його родини, видання 5 книг митця стараннями друзів та його дочки –  Марії Іванівни Кириленко. Зацікавила слухачів розповідь про неймовірне кохання І. Коваленка та Ірини Посміх, які одружились ще студентами й прожили в злагоді та любові 62 роки.

До уваги доведено факти посмертного пошанування нашого земляка: меморіальні дошки відкриті на будинку, де І. Коваленко проживав у Боярці та на фасаді Переяслав-Хмельницької ЗОШ № 1, де він навчався. Також іменем Івана Коваленка названо вулиці в Боярці, Переяслав-Хмельницькому та с. Лецьки, де він народився. За ініціативи  громадської організації «Центр розвитку громад» Боярська міська рада започаткувала щорічний Молодіжний мистецький фестиваль імені Івана Коваленка.

У рамках відзначення 100-річного ювілею І. Коваленка продемонстровано виставку «Течії життя Івана Коваленка»: показано його особисті речі з табірного життя, фотографії з родинного архіву, періодичні видання, що розповідають про життя поета, 5 виданих книг І. Коваленка тощо.

Дев’ятикласники фактично мали змогу прослухати урок по програмі «Література рідного краю». По завершенню заходу напам’ять зробили фото та обмінялися думками щодо талановитої й неординарної постаті Івана Юхимовича Коваленка.

Старший науковий співробітник НДВ «Музей Заповіту Т. Г. Шевченка»                      Н. М. Павлик

Додати коментар