Мінфін відкрив дані всіх місцевих бюджетів

На державному порталі openbudget.gov.ua оприлюднено інформацію 9 603 місцевих бюджетів України
Мінфін відкрив дані всіх місцевих бюджетів

Про це повідомляє прес-служба міністерства.

Можна досліджувати, з чого саме формується бюджет населеного пункту: скільки у ньому власних надходжень, а скільки дотується державою та іншими місцевими бюджетами. До того ж можна перевіряти витрати – куди і на що місцева влада спрямовує фінансовий ресурс.

«Дані про місцеві бюджети відкривають ціле поле для дискусій між органами влади та активною громадою. Фінансова прозорість управління дозволяє мешканцям контролювати рух бюджетних коштів, а також допомагає посадовцям ефективно та доброчесно керувати місцевими фінансами», – сказав директор ДУ «Відкриті публічні фінанси» Олександр Комареус.

Наразі портал дозволяє побачити основні показники виконання бюджету за 2018 рік: структуру доходів та видатків і рівень виконання бюджету, а також проект бюджету 2018.

Зокрема сайт Open budget має розділи – «Бюджетна грамотність», «Бюджет», «Місцеві бюджети» і «Контакти».

«Бюджетна грамотність» містить інформацію про структуру бюджетної системи України, пояснюється бюджетний процес, а також має глосарій, який за алфавітним порядком дає визначення тих чи інших понять.

У розділі «Бюджет» знаходиться інформація про доходи, видатки та кредитування.

У розділі «Місцеві бюджети» представлена інформація про доходи та витрати кожного окремого місцевого бюджету (за пошуком). 

Міністерство повідомляє, що до кінця року розробники планують відкрити два розділи «Державний борг» та «Фінансування бюджету» (державного) і на порталі має бути представлено інформацію про звіти щодо державних боргів та руху грошових коштів з метою покриття дефіциту бюджету України.

Медіаюристка, адвокатеса Інституту розвитку регіональної преси Людмила Панкратова вважає, що доступ до таких даних може пришвидшити роботу журналістів та активістів, які займаються збором інформації щодо бюджетів. 

«Це позитивний фактор для збору інформації і для поглибленого аналізу бюджетних процесів. Це допоможе і журналістам-розслідувачам, і будь-яким аналітикам, які працюють з місцевими бюджетами, а також громадським активістам, організаціям які саме досліджують місцеві бюджети», – сказала вона у коментарі «Детектору медіа».

Пані Панкратова підкреслила, що інформація, розміщена на сайті, є офіційною, тож журналістам не треба буде подавати інформаційні запити: «Якщо така інформація буде відкрита, це пришвидшить роботу журналіста. Її не треба буде перевіряти, але треба зберігати і робити скрішноти».

Економічний журналіст Андрій Яніцький вважає, що відриті дані місцевих бюджетів дозволять проводити розслідування не лише журналістам. «Сподіваюся, що відкриті дані місцевих бюджетів призведуть до появи великої кількості журналістських розслідувань на локальному рівні. Особливо якщо IT-спеціалісти зможуть автоматизувати та таким чином спростити доступ до таких даних. Тоді розслідування на місцевому рівні зможуть проводити не тільки журналісти, а й звичайні громадяни», – сказав він у коментарі «Детектору медіа».

Нагадаємо, у вересні 2018 року В Україні офіційно почав роботу оновлений національний портал відкритих даних — Data.gov.ua

Додати коментар