Грип обов’язково прийде. Уберегтися допоможе вакцинація

У холодну пору завжди актуальною є небезпека захворіти застудними недугами, а то і грипом. Про профілактику захворювання на грип, симптоми хвороби, правила догляду за хворими журналіст «Вісника» розпитував завідувачку інфекційним відділенням ЦРЛ Ольгу Рондзисту, 56 років.

– Ольго Іванівно, передусім нагадайте читачам, у чому небезпека грипу.

– Грип – це високозаразне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Нині грип є найпоширенішою інфекційною хворобою на земній кулі. За своє життя на нього декілька разів хворіє майже кожна людина. Під час епідемічних спалахів хворіє до 30-50% населення ураженого регіону.

Попри те, що показник смертності від неускладненого грипу невисокий, він різко збільшується у разі виникнення хвороби у літніх та ослаблених хронічними серцево-судинними й легеневими хворобами осіб, а також у вагітних жінок і дітей раннього віку.

Сприйнятливість до грипу дуже висока у людей всіх вікових груп, але найбільша захворюваність спостерігається у дітей віком від 1 до 14 років, що в 4 рази вище, ніж у літніх осіб.

– Якими мають бути дії людини, якщо вона помітила перші симптоми грипу?

– При появі перших симптомів грипу хвора людина обов’язково повинна залишатися вдома – щоб не провокувати ускладнення власної хвороби і не наражати інших людей на небезпеку. Такими симптомами є: підвищена температура тіла, біль у горлі, кашель, нежить, біль у м’язах.

З будь-яким з цих симптомів не варто виходити з дому навіть заради візиту до лікаря – його слід викликати додому.

Лікування вдома необхідно продовжувати до повного зникнення симптомів. Пийте побільше і не боріться з температурою, якщо вона не вище 38,5 градуса.

Якщо стан хворої людини погіршується, не зволікайте з госпіталізацією, адже тепер під загрозою її життя. Викликайте «швидку» чи терміново звертайтеся безпосередньо до лікарні, якщо присутні наступні симптоми:

– сильна блідість або посиніння обличчя;

– затруднення дихання;

– висока температура тіла, що довго не знижується;

– багаторазове блювання та випорожнення;

– порушення свідомості – надмірна сонливість чи збудженість;

– болі у грудній клітці;

– домішки крові у мокроті;

– падіння артеріального тиску.

Продовжувати лікування вдома за наявності цих симптомів – небезпечно. Затримка з госпіталізацією може призвести до смерті хворого.

– Чи можна уберегтися від хвороби під час епідемії?

– Уникнути зараження грипом можна навіть в такий період, якщо дотримуватись кількох простих речей.

  1. Уникати скупчень людей – аби зменшити вірогідність контактів із хворими людьми, при тому що деякі з них є заразними навіть до появи очевидних симптомів.
  2. Користуватися одноразовими масками – щоб захистити себе чи оточуючих від зараження. Маскою обов’язково повинна користуватися людина, яка доглядає за інфекційним хворим чи просто спілкується з ним. Важливо пам’ятати, що у будь-якому випадку маску потрібно замінити, як тільки вона стане вологою чи забрудниться. Використані маски потрібно одразу викидати у смітник.
  3. Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання – як у помешканні, так і в робочих приміщеннях.
  4. Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми – для підвищення опірної здатності організму.
  5. Мати чисті руки – інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками. Необхідно часто мити руки з милом або обробляти їх одноразовими серветками.
  6. Не користуйтесь багаторазовими серветками та рушниками, особливо в громадських місцях.

– Що робити, якщо все ж симптоми грипу з’явилися?

– Якщо з’явилися ознаки хвороби, додаються ще кілька нескладних заходів:

  1. Залишатися вдома при перших ознаках хвороби – не йти на роботу або, якщо захворіла дитина, не вести її до школи чи дитячого садочка, щоб не провокувати погіршення стану хворого і не наражати інших людей на небезпеку.
  2. Не бігати до лікаря з найменшого приводу – у випадку грипоподібної хвороби ви ризикуєте спровокувати погіршення власного стану і створити небезпеку зараження для інших людей. Більше того: лікарня чи поліклініка під час грипозного сезону є місцем високої вірогідності заразитися.
  3. Ізолювати хвору людину – виділити їй окрему кімнату і посуд.
  4. Прикривати рот і ніс під час кашлю та чхання – аби запобігти розпорошенню інфікованих краплин слизу, які є основним джерелом зараження. За сучасними методиками, прикриватися треба не рукою, а ліктем, передпліччям.

– Чи є медпрепарати, з допомогою яких можна уникнути захворювання на грип?

– Проти грипу є єдиний препарат – «Таміфлю», але приймати його потрібно на початку захворювання за призначенням лікаря. Ні в якому разі не вживайте аспірин. А ось єдиний профілактичний спосіб не захворіти на грип – зробити щеплення. Саме щорічна вакцинація є найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів гриппу і максимально діє вже через два тижні після застосування.

Найкращий час для проведення вакцинації – напередодні грипозного сезону. Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж всього сезону. Нагадаю, за минулий епідсезон в Україні було зафіксовано 7 летальних випадків від грипу. Жоден з пацієнтів не був щеплений від грипу. Цьогоріч в Україну відповідно до рекомендацій ВООЗ на поточний епідемічний період дозволити до ввезення і вони вже є доступними дві вакцини, обидві якісні і безпечні: «Ваксігрип Тетра» (виробник – «Санофі Пастер», Франція) та «Джісі Флю» («Грін Грос Корпорейшен», Південна Корея). Першу можна застосовувати для щеплення дітей від трьох років, другу – від шести місяців. Не чула, щоб їх продавали в Переяславі, попит дуже незначний. Якщо в Києві створюють спеціальні пункти щеплення, в яких оплатити треба лише вартість вакцини, то в нашій поліклініці щеплення зроблять, якщо людина сама принесе вакцину. При цьому необхідно мати в наявності чек з датою та часом придбання та дотриматися холодового режиму при транспортуванні. Щеплення не означає, що людина не захворіє ГРВІ чи іншими вірусним захворюваннями. Але воно дозволяє уникнути важких ускладнень, до яких може призвести грип. І для прикладу, таким професійним групам ризику як медичні працівники, вчителі й вихователі, продавці, водії громадського транспорту, тобто тим, хто працює в багатолюдних місцях, вакцинація дуже доречна. У цих людей немає ніякої можливості уникнути перебування поряд із хворими людьми, тому для них особливе значення мають усі засоби профілактики грипу, найдієвішим з яких, безумовно, є вакцинація.

Від автора: У всіх аптеках міста, куди я зателефонував, висловили готовність привезти вакцину, якщо буде конкретне замовлення.

Записав Валерій Шкребтієнко

Додати коментар