У Переяславі-Хмельницькому подати заяву на реєстрацію шлюбу можна через Інтернет

Міністерство юстиції України запровадило ряд пілотних проектів у сфері державної реєстрації актів цивільного стану. Як ними можуть скористатися жителі Переяславщини, розповіла начальник Переяслав-Хмельницького відділу ДРАЦС Вікторія Литовченко (31 рік).

Ми вже інформували населення про можливість реєстрації народження дитини безпосередньо в закладах охорони здоров’я, де приймаються пологи, – нагадала вона про один із проектів. – Це зручно для батьків, оскільки не треба витрачати час на відвідання нашого відділу. Разом із свідоцтвом про народження за бажанням батьків можна отримати довідку про реєстрацію місця проживання немовлят.

Також вона розповіла, що жителі Переяславщини можуть проставляти апостиль у відділі ДРАЦС.

– Апостиль – це штамп, який ставиться на офіційному документі й надає йому юридичної сили на території інших держав, – пояснила Вікторія Литовченко. – До нас звертаються люди, які їдуть в інші країни на навчання, роботу чи постійне місце проживання. Ми засвідчуємо апостилем освітні документи, свідоцтва, довідки, нотаріальні документи. Наприклад, сьогодні зареєстрували на апостилювання заяву про те, що мати дає згоду на навчання доньки за кордоном.

Апостиль проставляється протягом двох робочих днів. Послуга коштує 51 грн для фізичних осіб і 85 грн для юридичних.

За словами Вікторії Литовченко в 2016 році послугою скористалися 40 громадян. Сім осіб апостилювали довідку про відсутність шлюбу в Україні. Найпоширеніший випадок, коли вона потрібна, – це одруження за кордоном.

Переяслав-Хмельницький відділ ДРАЦС є учасником пілотного проекту щодо реєстрації актів цивільного стану через Інтернет.

Проект запустили з 1 лютого цього року для зручності громадян та уникнення черг у відділах ДРАЦС, – розповіла Вікторія Литовченко. – На веб-порталі «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану» (http://dracs.minjust.gov.ua) можна записатись на прийом до відділу ДРАЦС у зручний час, задати питання в режимі онлайн, подати заяви на реєстрацію шлюбу, на реєстрацію розірвання шлюбу, на зміну імені, на повторну видачу свідоцтв та інші. Для цього необхідно зареєструватися на порталі, ввівши прізвище, ім’я, по батькові, логін та адресу електронної пошти. А потім, зайшовши на сайт, обрати ту послугу, яка вас цікавить. Заява про реєстрацію шлюбу через веб-портал дає можливість парам обрати будь-який відділ державної реєстрації актів цивільного стану, переглянути зображення залу урочистих подій та забронювати зручний час для проведення реєстрації шлюбу.

Варто зазначити, що ця електронна послуга – своєрідний «запис на прийом до спеціаліста». Адже якщо в заяві не буде електронного підпису особи (а його має невелика кількість громадян), то впродовж трьох днів треба звернутися у відділ ДРАЦС і підписати її. Також заповнення заяви через Інтернет не звільняє від подання необхідних документів до відділу.

Поки що ніхто з переяславців не подавав заяву на реєстрацію шлюбу через веб-портал. Але було кілька запитань в режимі онлайн. За словами Вікторії Литовченко, працівники реагують на них дуже швидко.

Начальник ДРАЦСу повідомила, що з 24 лютого піднялися тарифи на реєстрацію шлюбу. Урочиста реєстрація коштує 500 гривень, напівурочиста – 200 гривень.

Ще один пілотний проект Міністерства юстиції – «шлюб за добу». Поки що він запроваджений у містах Києві, Львові, Одесі, Херсоні, Маріуполі, Сєвєродонецьку, Вінниці, Дніпрі, Луцьку, Миколаєві, Кам’янець-Подільському, Рівному, Житомирі, Харкові, Ужгороді, Чернівцях, Івано-Франківську, Сумах, Тернополі, Чернігові, Білій Церкві. Скористатися цією послугою можуть всі українці, незалежно від місця проживання і реєстрації.

Режим роботи Переяслав-Хмельницького відділу ДРАЦС: вівторок – з 9 до 20 години, середа, четвер, п’ятниця – з 9 до 18 години, субота – з 9 до 16.45. Понеділок, неділя – вихідні.

Юлія Строчинська (міськрайонна газета “Вісник Переяславщини”)

Додати коментар