У місті відбувся мітинг-реквієм присвячений пам’яті жертв голодоморів в Україні (Фоторепортаж)

Сьогодні, біля пам’ятного знака жертвам голодоморів в місті Переяславі-Хмельницькому, відбувся мітинг-реквієм на якому всі присутні приєдналися до загальнонаціональної акції «Запали свічку». У скорботному заході взяли участь міський голова Тарас Костін, заступник міського голови Валентина Губенко, керуюча справами виконкому Валентина Гринець, депутати і працівники виконавчого комітету, представники підприємств, організацій, жителі міста.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять українців, які померли найжахливішою смертю – смертю від голоду. 

Виступаючи на мітингу міський голова зокрема зазначив: 

 

– Голодомор 1932-1933 років – геноцид, спрямований проти українського народу. Комуністичний режим не міг миритися з існуванням вільних, незалежних від нього людей. І таких нищили… жахливо нищили… голодом… Біль пам’яті ніколи не втихне. На жаль, ми не можемо щось змінити в минулому, але в змозі дати йому об’єктивну оцінку, а також винести з того уроки і запобігти поверненню гірких та драматичних сторінок історії. Ми пам’ятаємо і пам’ятатимемо… та зробимо все аби такої трагедії не повторилося ніколи!

Під час мітингу запаливши свічки, священнослужителі Української Православної Церкви Київського Патріархату відслужили панахиду за спокій душ, замучених голодом.

У ході скорботного заходу виступили: знаний науковець переяславського вишу, доктор педагогічних наук, кандидат філологічних наук, професор Ганна Токмань, член Всеукраїнського товариства Просвіта» ім. Т. Шевченка Микола Товкайло.

В пам’ять про душі загиблих під час голодоморів всім роздали по шматочку хліба. Завершився мітинг-реквієм покладанням квітів до пам’ятного знака.

Додати коментар