«Україна як нація: як позбутися «совка» в голові»: на цю тему спілкувалися сьогодні в університеті із журналістом і телеведучим каналу 1+1 Сергієм Івановим

19 листопада 2018 р. під час зустрічі з відомим журналістом і телеведучим 1+1 (Право на владу) Сергієм Івановим, в рамках «Open University», дискутували на тему: «Україна як нація: як позбутися «совка» в голові» – пише на власній сторінці Vitaliy Kotsur. Своїми враженнями від зустрічі він ділиться далі:

“На думку журналіста, у свідомості більшості українців до цього часу міцно вкорінений стереотип, який вивищує владу над людиною роблячи її безпорадною перед системою. Така суспільна поведінка консервує систему і блокує рух суспільства до змін. Потрапляючи у вітчизняну систему державного управління навіть найвідчайдушніші патріоти заражаються духом «совка» й перестають помічати навколо себе усе окрім влади. По суті влада і здатність впливати на інших затьмарює людський розум навіть сильніше ніж наркотики – вважає Сергій Іванов.

Незважаючи на таку деструктивну форму українського політикуму С. Іванов не полишає сподівань, що зміни у свідомості населення відбудуться, особливо серед молодого покоління. Тому потрібно позбуватися совєтських штампів, десакралізуватися від міфів радянської доби.

Ось деякі поради для сучасної молоді від журналіста:

– Позбутися думки, що від тебе нічого не залежить.
– Скинути ярмо «комплексу меншовартості» особи перед політиками й державними діячами. Відчуття рівності має бути домінантним в цих відносинах.
– Усвідомити, що влада ніколи не дбала про людину на тому рівні, якому це декларує, і не буде цього робити. Тобто, суспільство має зрозуміти, що для влади воно лише ресурс досягнення влади.
– Слід подолати страх людини перед державою. Вона має усвідомлюватися як ефективний механізм, а не карально-репресивний апарат.
– Викорінювати радянські звички й традиції, які часто формує інститут сім’ї, навіть не усвідомлюючи наслідків. Зокрема, позбутись такого негативного явища як «заздрощів» (так звана українська жаба), які наскрізно пронизують українське суспільство. 
– Більше жити власним життям, насолоджуючись власними досягненнями.
– Вчитися критично сприймати інформацію й політичні процеси.
– Долати конформізм.
– Вчитися не лише користуватися своїми правами, а й нести відповідальність за власні вчинки.
– Робити модною (трендовою) українську культуру та ін.

Спілкуючись із Сергієм у форматі «Open University», ми з пропагуємо своєрідний «Social talk», який необхідний молоді і старшому поколінню, щоб позбутися «совка» в голові.

Українське суспільство має працювати у напрямку підвищення власної гідності і неабияку роль відіграє неформальне спілкування з відомими діячами науки, культури і мистецтва, політиками, журналістами та громадськими діячами”.

Додати коментар