Про Всеукраїнський проект з морального виховання дошкільників «Діти за примноження добра в усьому світі» ЯК ПРОЙШОВ ТИЖДЕНЬ ДОБРИХ СПРАВ

Про Всеукраїнський проект з морального виховання дошкільників

«Діти за примноження добра в усьому світі»

 ЯК ПРОЙШОВ ТИЖДЕНЬ ДОБРИХ СПРАВ

Упродовж 12-16 листопада 2018 р. на виконання Закону України «Про вищу освіту» № 1556-VII від 01.07.2014 та Закону України «Про освіту № 2145-VIII. від 05.09.2017 (ст. 30 щодо створення експериментальних майданчиків) та відповідно наказу ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» на базі закладів дошкільної освіти: №7 «Берізка» м. Переяслав-Хмельницький Київської обл.; (дитячий садок) спеціального типу № 29 «Ластівка» м. Черкаси та №3 «Смородинка» м. Лубен Полтавської обл. у рамках реалізації програми дослідно-експериментальної роботи з теми «Я-моральний: особистість дошкільника у сучасному світі» (наук. кер. – канд. пед. наук, доц. Лохвицька Л.В.) був проведений «Тиждень добрих справ». Захід пройшов синхронно у всіх зазначених закладах, оскільки вони працюють за тематичним спрямуванням – моральне виховання дітей дошкільного віку, про що є укладені відповідні угоди про співпрацю.

Тиждень добра був визначений не випадково, адже 13 листопада відзначається Всесвітній день Доброти (World Kindness Day), датою для якого був вибраний день відкриття в 1998 році в Токіо 1-ї конференції Всесвітнього руху доброти (World Kindness Movement), а 16 листопада – Міжнародний день толерантності. Кожного дня з дітьми експериментальних закладів під спеціально визначеним девізом організовувались різні види роботи. Так у ЗДО №7 «Берізка» (директор закладу Мазійчук С.М., методист Михайленко О.В.) нашого міста освітній процес був спланований у такий спосіб: понеділок – «Відкриваємо скарбничку добрих справ», девіз: «Добро починається з тебе»; вівторок – «День ввічливості», девіз: «Від серця до серця хай іде доброта»; середа – «День турботи», девіз: «Допоможи тому, кому гірше за тебе»; четвер – «День дружби», девіз: «Подаруй серденько другу»; п’ятниця – «День вдячності», девіз: «Поділись своїм теплом». Подібні заходи були організовані і в інших закладах дошкільної освіти: (дитячий садок) спеціального типу № 29 «Ластівка» м. Черкаси (директор Єрмоленко Л.О.) та №3 «Смородинка» м. Лубен Полтавської обл. (директор Шимченко Т.А.)

Підсумковим заходом було проведення за участю членів кафедри психології та педагогіки дошкільної освіти нашого ЗВО круглого столу «Марафон добрих справ» у рамках реалізації Всеукраїнського проекту «Діти за примноження добра в усьому світі» через on-line включення з базовими експериментальними закладами дошкільної освіти (модератор заходу канд. пед. наук, доц. Лохвицька Л.В.).

У ході проведення тижня добрих справ дошкільники допомагали людям похилого віку, своїм ровесникам з особливими освітніми потребами, дітям, які позбавлені батьківського піклування, даруючи їм часточку своєї доброти і проявляючи турботу про них. Подібні заходи мають стати взірцем для інших педагогічних колективів, оскільки відбувається тісна співпраця і конструктивний діалог між науковцями і практиками, а також їх батьками дітей і вихованцями закладів дошкільної освіти стосовно реалізації завдань становлення моральної особистості в дошкільному дитинстві.

Ольга Науменко

Додати коментар