ОБЕРЕЖНО – ОЖЕЛЕДИЦЯ

Щорічно Міністерством охорони здоров’я України реєструється сумна статистика травмувань, пов’язаних з ожеледицею: за небезпечний сезон лікарі надають допомогу тисячам громадян, які постраждали на льоду. Ми пропонуємо вам прості рекомендації, як уберегтися від неприємностей у період ожеледі.

Перед виходом з будинку.

  • Змайструєте для підошов і каблуків вашого взуття “льодоступи”:
  • наклейте лейкопластир або ізоляційну стрічку на суху підошву й каблук  (хрест-навхрест або драбинкою)  і  перед виходом натріть піском (на один – два дні вистачає);
  • натріть наждаковим папером підошву перед виходом, а краще прикріпіть його на підошву (але від води піщини наждакового паперу рано або пізно обсиплються);
  • намажте на підошву клей типу “Момент” і поставте взуття на пісок, після цього сміло виходьте на вулицю.

Пам’ятайте, що кращими для льоду є підошви з мікропористої або іншої м’якої основи й без великих каблуків.

Людям похилого віку краще в “слизькі дні” взагалі не виходити з будинку. Але якщо необхідність змусила, не соромтеся взяти ціпок з гумовим наконечником або із шипом. Якщо у вас із собою сумка, то вона повинна бути тільки такою, котру можна носити через плече. Прогулянки вагітних жінок в ожеледь без супроводу – небезпечні для здоров’я.

Не виходьте без необхідності на вулицю, якщо ви слабкі й неспритні. Почекайте поки не заберуть сніг і не розкидають пісок на мерзлий тротуар.

 Як можна зменшити ризик травм під час ожеледиці.

  • Будьте готові про всякий випадок під час ходьби в такі дні – упасти.
  • Ходіть не поспішаючи, ноги злегка розслабте в колінах, стаючи на всю підошву. Руки повинні бути не зайняті сумками. Пам’ятайте, що поспішність  збільшує  небезпеку  падіння під час  ожеледиці,  тому виходьте з будинку не поспішаючи.
  • При порушенні рівноваги – швидко присядьте, це – найбільш реальний шанс удержатися на ногах.
  • Падайте під час ожеледиці із мінімальним збитком для свого здоров’я. Відразу присядьте, щоб зменшити висоту. У момент падіння стисніться, напружте м’язи, а доторкнувшись до землі, обов’язково перекотіться – удар, спрямований на вас, розтягнеться й втратить свою силу при перекиданні.
  • Не тримайте руки в кишенях – це збільшує можливість не тільки падіння, але і більш тяжких травм, а особливо переломів.
  • Обходьте металеві кришки люків. Як правило, вони покритті льодом. Крім того, вони можуть бути погано закріпленні і перекручуються, що посилює результат травм. Не прогулюйтесь біля самого краю проїжджої частини дороги, це небезпечно завжди, а на слизьких дорогах особливо. Можна впасти і вилетіти на дорогу, автомобіль може виїхати на тротуар.
  • Не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду і в ожеледицю. Пам’ятайте, що під час ожеледиці збільшується гальмівний шлях машини і падіння перед автомобілем, що рухається, призводить як мінімум до травм, а можливо і до загибелі.
  • Небезпечні прогулянки під час ожеледиці в нетверезому стані. В стані сп’яніння травми частіше всього важкі всупереч твердженню, що п’яний падає завжди вдало. В стані сп’яніння люди не так відчувають біль і при наявності травми своєчасно не звертаються до лікаря, що викликає з часом додаткові проблеми і неприємності.
  • Якщо ви впали і через деяких час відчули біль в голові, в суглобах , утворились пухлини терміново звертайтесь до лікаря в травмпункт, тому , що можуть виникнути ускладнення з поганими наслідками.
  • Тримайтесь подальше від будинків – ближче до середини тротуару. Зимою, особливо в великих містах, велику небезпеку являють собою бурульки. Найбільшу небезпеку бурульки являють під час танення льоду і снігу.

 

 Головний спеціаліст відділу з питань НС та ЦЗН

  виконавчого комітету міської ради Сергій Мартинов

 

 

 

 

 

Додати коментар