Що «треба», щоб обрати майбутню професію

Вдало обрана професія дає можливість реалізувати себе, бути потрібним та задоволеним життям.

13 листопада 2018 року учні 9-х класів, Переяслав-Хмельницької ЗОШ І-ІІІ ст. №5, разом з фахівцем центру зайнятості розглянули останню складову «треба» з формули вибору професії.

На сьогодні в світі і зокрема в Україні, склалась така ситуація, що найбільш затребувані робочі та технічні спеціальності – будівельники, токарі, столяри, водії та інші, а от випускники вищих навчальних закладів, роботу за фахом не завжди можуть знайти.

Відбулось перенасичення ринку деякими представниками професій, зокрема це юристи та економісти.

Тому обираючи професію обов’язково потрібно поцікавитись: «На які професії чи спеціальності є потреба на ринку праці? Де обраний фах користується попитом? На яких підприємствах є робочі місця відповідного профілю? Який рівень освіти і кваліфікації вимагає професія? Які вимоги вона висуває до стану здоров’я?»

Дати відповідь на ці запитання фахівець з профорієнтації запропонувала за допомогою вправ: «Мої можу», «Барометр професій».

При виборі майбутньої професії важливо розглядати всі складові формули професій: «хочу»- «можу» – «треба». Тому що, коли відповідально попрацювати над кожною складовою, в результаті вони обов’язково перетнуться між собою і народиться свідомий вибір професії.

Додати коментар