На перших Всеукраїнських змаганнях з гирьового спорту у Переяславі найкращими були гості з Полтавщини

10 жовтня в районному будинку культури Переяслава-Хмельницького (Київська область) вперше відбувся Всеукраїнський турнір з гирьового спорту “Переяславська осінь”, присвячений пам’яті нашого земляка у минулому Почесного працівника фізкультури та спорту України Бориса Сонька. Змагання проводилися під егідою Союзу гирьового спорту, що підпорядковується Міністерству молоді та спорту, а їх учасниками стало близько двох десятків кращих гирьовиків з багатьох областей країни. В тому числі цього дня до Переяслава приїхало 5 майстрів спорту, 2 майстри спорту міжнародного класу, 2 Заслужених майстра спорту. Перед початком відбулося урочисте відкриття.

Про життєвий шлях Бориса Михайловича, який раптово помер понад рік тому, розповів його товариш та земляк, сільський голова села Велика Каратуль Олександр Середній. Зазначив, зокрема, що все життя Сонька було пов’язано зі спортом, а з 2001 по 2017 рік він очолював відділ фізкультури та спорту РДА.

Колискою гирьового спорту назвав Переяславщину президент Союзу гирьовиків Валентин Бербенечук.

– Багато відомих гирьовиків свій шлях починали саме звідси, – зазначив. – У минулому ми не раз проводили престижні турніри на базі “Переяславль” товариства “Колос”.

Подякою від районної влади почесного гостя нагородив керівник апарату РДА Валерій Перчук. А почесне право відкрити турнір було надано дружині Сонька Ользі Григорівні.

Змагання проходили на сцені, де завчасно було приготовлено гирі та все необхідне для одночасного виступу трьох спортсменів. Біля неї було встановлено три електронних табло. Тут же розмістилися судді. Глядацька зала вболівальниками не була переповнена, але всі охочі могли спостерігати за проходженням турніру. Поки він тривав, один з його організаторів відомий на Переяславщині гирьовик Анатолій Яковченко (50 років) поділився, що ідея проведення таких змагань у нас виникла перш за все з двох причин: щоб вшанувати пам’ять людини, що доклала значних зусиль для розвитку фізкультури та спорту, та для популяризації гирьового спорту.

– Поки що, і вже протягом двадцяти років цей вид у нас найсильніший на Київщині, – зазначив. – Проте мені вже п’ятдесят, моєму братові Володимиру – 46, Голоті – за 30, Димі – 53 роки. Ну, скільки ще ми протримаємося? Можливо, років п’ять. Хотілось би, щоб підростала зміна. Адже, скажемо, у селі Білогородка Києво-Святошинського району у спортшколі є відділення гирьового спорту. Також проводиться підготовка дітей і в Борисполі та інших місцях.

За його словами, перші змагання всеукраїнського рівня – пілотний проект.

Після їх аналізу буде прийнято рішення, чи проводити такі надалі у нас щороку. Хоча Валентин Бербенечук вже запропонував внести турнір до календаря змагань Міністерства молоді та спорту. Цього ж разу для його проведення організаторам вдалося залучити цілий ряд спонсорів, серед них такі відомі на Переяславщині люди, як Віктор Шеремета, Олександр Ярема, Юрій Павлушко, Сергій Доброскок, Олександр Пироговський, Андрій Недяк та інші. Було зібрано призовий фонд у розмірі 30 тис. грн., а винагороди спортсменам становили: за 1 місця – 3 тис. грн., з 2 місця – 2 тис. грн., за 3 місця – 1 тис. грн.

Проводилися змагання у чотирьох вікових групах з класичного ривку зі змінами рук. За 10 хв. спортсмен повинен був підняти гирю (24 кг) якомога більше разів. Найкраще виступили спортсмени з Полтавщини. Переможцями стали: у ваговій категорії до 68 кг – Руслан Срібний з Миргорода (218 разів); до 78 кг – Ігор Гавришко з Полтави (247 разів); до 85 кг – Олег Коломієць з міста Карлівка (253 рази); понад 85 кг – Микола Ткаченко також з Карлівки (247 разів). Щодо наших гирьовиків, то вони теж виступили успішно: другі призові місця здобули Анатолій та Володимир Яковченки, треті – Юрій Голота та Анатолій Дима.

Після цієї частини змагань всі охочі могли взяти учать у абсолютній ваговій категорії. Тут переміг Олег Коломієць. 32-кілограмову гирю за 5 хв. він спромігся підняти 119 разів.

(Інф. “Вісника Переяславщини”)

Додати коментар