Перший гол і перша вольова перемога ФК “Переяславщина”

Ця виняткова подія в історії ФК «Переяславщина» відбулася вчора в Козині.

— Перший гол у вищій обласній лізі ми буквально вистраждали, — зізнався в розмові з кореспондентом сайту koff.org.ua спортивний директор «Переяславщини» Олександр Якуба. — Якби не забили «Моноліту» вчора, то, можливо, психологічно команда не витримала би. На щастя, ми неопустили руки після не вельми вдалого першого тайму, коли м’яч уперто не йшов у чужі ворота, і невдовзі по перерві провели блискучу багатоходівку. Завершальну передачу під удар зробив Дмитро Великодний, а вже Вадим Єфремов постарався на славу і став найпершим стрільцем «Переяславщини» в обласній вищій лізі.

Перша перемога далася не просто, бо «Моноліт», особливо до перерви, був і мобільним, і наполегливим. А переможний гол, образно кажучи, мав двоактну історію. Джокер Олексій Кузьменко, що незадовго до цього вийшов на заміну, змарнував особливо зручну нагоду забити м’яч. Наша лава в розпачі охнула, хтось навіть крикнув спересердя: «додому підеш пішки!» Але буквально в наступній атаці Кузьменко видав і справді чудову передачу на Полуденного, і Андрій, опинившись сам-один проти голкіпера розважливо спрямував м’яча повз останнього до сітки.

«Переяславщина» чекала на прем’єрний гол у вищій обласній лізі 418 хвилин, а прем’єрна перемога прийшла до команди Мехмана Доли та Олександра Якуби лише в п’ятому турі.

* * *

Основний з них трапився поблизу Бучі, де минулорічний бронзовий призер, як і торік, програв оболонським резервістам з однозначним рахунком 0:2. «Патріот», дещо припізнившись, вийшов «з корабля на бал» — і жорстоко поплатився за безпечність. Уже на сьомій хвилині гості пропустили другий гол. Обидва результативні постріли — в активі Рябцева: перший — після прострілу партнера з флангу, другий — як наслідок стрімкої контратаки. Надалі «Патріот» схаменувся, облаштував облогу чужих володінь і взявся нещадно бомбардувати ворота суперників, але повернути прихильність фортуни не зумів. М’яч або летів повз ціль, або потрапляв у поперечку чи стійку — словом, сенсаційний результат не змінився до фінального свистка.

Програв і сенсаційний лідер чемпіонату, та ще й уперше в своїй вищоліговій історії. Формально долю зустрічі вирішив дивовижний за красою гол яскравого лідера ставищенців Живого. Фактично — неконкурентоспроможна ігрова постава «Кристала». Головний порушник спокою в цьогорічному чемпіонаті, піднявшись на турнірну вершину завдяки винятковій згуртованості та самовіддачі гравців, несподівано для всіх виявився слабкий духом у Ставищі. Гості програли боротьбу в усіх її аспектах, і саме ця подробиця спричинила — за решти відносно рівних умов — їхню поразку в особливо складному матчі. Не виключено, що дехто з підопічних Кобченка, як-то кажуть за таких випадків, спіймав зірочку. Показовим з огляду на це має стати наступний поєдинок «Кристала» з «Авангардом».

А тим часом одноосібним лідером обласної вищої ліги став інший дебютант — «Межигір’я». Хлопці з Нових Петрівців обіграли в яскравій зустрічі титулований «Сокіл». Перший тайм був за ними беззаперечно, що визнали й опоненти. Спочатку Труський розстріляв ціль зблизька («Сокіл» допускає, що з офсайду — відеоперегляд епізоду попереду). Потім Колодяжний, отримавши передачу від Овчинникова, подвоїв результат. Окодува скоротив розрив у рахунку з одинадцятиметрового, призначеного за гру Пахолюка рукою в карній зоні. Та невдовзі Федоренко, виводячи м’яча зі своїх володінь, «обрізався», що називається, на рівному місці, Білошицький вискочив на вогневий рубіж, а Скидан уже добив у сітку м’яча, що відскочив од голкіпера.

«Сокіл» не здався, перегрупував сили, притис опонента і знову зусиллями Окодуви (класний удар у ближній верхній кут після вкидання м’яча з ауту) звів відставання до мінімуму. Але вже в компенсований час номінальні господарі прогавили контрвипад опонента, Семеній заробив пенальті, а Гончарук обернув його на гол. Хоча «Межигір’я» догравало матч у чисельній меншості.

«Авангард» і ФК «Бровари», як і передбачали наставники конкурентів, переможця не виявили. Особливо видовищним поєдинок не став, але за напруженням сподобався неабияк. Обидві команди діяли від оборони, організація захисту приємно вражала. До перерви ближчими до результату були броварські муніципали, але Кострома та Кушка свої напівмоменти змарнували. Другий тайм гостріше відіграли господарі. В одному моменті воротар Іщенко відбив м’яча з верхнього кута після пострілу зі штрафного. А за п’ять хвилин до фіналу Банан парирував удар Зелді в поперечку, од якої шкіряний опустився на газон так, що здійняв хвилю суперечливих емоцій. Арбітри, проте, сумніву не мали, що останньої лінії він не перетнув.

Історичну, бо найпершу перемогу в обласному чемпіонаті здобула «Переяславщина», яка ще й забила свій перший м’яч. Своєрідним першопрохідцем серед переяславських стрільців став Єфремов. Однак особливо красивим був гол Страмоуха. Хавбек «Моноліта», спіймавши м’яча на відскоці метрів за 25 од воріт, буквально вгатив його в сітку. На жаль, київським юнакам знову забракло сил витримати мобільний ритм упродовж усього матчу, і вони пропустили вирішальний м’яч уже під завісу зустрічі.

Ще два матчі — в Погребах і Вишневому — виявилися щедрими на голи. Правда, чемпіон не дозволив опоненту з Борисполя забити собі. А сам потішив уболівальників аж чотирма результативними ударами, два з яких — од Скорохода. Саме Сашко й забив, можливо, один з найкращих м’ячів ігрового дня, поціливши в кут ударом з відскоку та з розвороту метрів з 22-х.

А «Десна» в особливо гострій перестрілці з командою Владиславки змусила понервувати своїх симпатиків, коли впродовж однієї хвилини могла пропустити двічі. Та постріл 41-річного Сокирки з одинадцятиметрового парирував (ціною травми!) інший ветеран — Клименко. До слова, це взагалі був день футбольних старожилів, адже дуплетом вистрілив і знаменитий новачок «Зорі» Антоненко. Хоча насамперед варто відзначити красивий гол оборонця «Десни» Петрусенка: метрів з 35-ти він поцілив потужним ударом у дев’ятку.

ЧЕМПІОНАТ КИЇВЩИНИ-2017. П’ЯТИЙ ТУР. 29 квітня, субота

ОБОЛОНЬ-БРОВАР-2 (Київ)    — ПАТРІОТ (Баришівський район) — 2:0 (Рябцев, 4, 7).

МОНОЛІТ (Київ) — ПЕРЕЯСЛАВЩИНА (Переяслав-Хмельницький) — 1:2 (Страмоух, 41 — Єфремов, 58, Полуденний, 90).

ДЖУНІОРС (Шпитьки) — БОРИСПІЛЬ-ФАВОРИТ (Бориспіль) — 4:0 (Скороход, 29, 84, Байдачний, 33, Щериця, 73).

СОКІЛ (Михайлівка-Рубежівка) — МЕЖИГІР’Я (Нові Петрівці) — 2:4 (Окодува, 53, пн, 83 — Труський, 13, Колодяжний, 40, Скидан, 66, Гончарук, 90+1, пн).

ДЕСНА (Погреби) — ЗОРЯ (Владиславка) — 3:2 (Петрусенко, 3, Місько, 74, Є.Воробей, 76 — Антоненко, 48, 77). Нереалізований пенальті: Сокирка (Зоря, 78).

АВАНГАРД (Бзів) — ФК БРОВАРИ — 0:0.

ЛЮБОМИР (Ставище) — КРИСТАЛ (Козин) — 2:0 (Живий, 41, Іващенко, 90+4).

ЧЕМПІОНАТ КИЇВЩИНИ-2017. ТУРНІРНА ТАБЛИЦЯ І В Н П М О
1. МЕЖИГІР’Я (Нові Петрівці) 5 4 1 0 9-3 13
2. ДЕСНА (Погреби) 5 4 0 1 12-5 12
3. КРИСТАЛ (Козин) 5 4 0 1 11-4 12
4. АВАНГАРД (Бзів) 5 3 2 0 6-1 11
5. ДЖУНІОРС (Шпитьки) 4 3 0 1 11-2 9
6. ФК БРОВАРИ 5 2 2 1 7-4 8
7. ЛЮБОМИР (Ставище) 5 2 2 1 8-7 8
8. СОКІЛ (Михайлівка-Рубежівка) 5 2 1 2 10-9 7
9. ПЕРЕЯСЛАВЩИНА (Переяслав-Хмельницький) 5 1 2 2 2-9 5
10. ОБОЛОНЬ-БРОВАР-2 (Київ) 4 1 1 2 4-7 4
11. ПАТРІОТ (Баришівський район) 4 1 0 3 3-5 3
12. ЗОРЯ (Владиславка) 5 0 2 3 5-8 2
13. БОРИСПІЛЬ-ФАВОРИТ (Бориспіль) 4 0 2 2 3-9 2
14. МОНОЛІТ (Київ) 5 0 1 4 4-12 1
15. ФК ОБУХІВ 4 0 0 4 3-13 0

Снайпери: Андрій Воробей (Десна) — 6 м’ячів, Дмитро Кульгук (Кристал) — 5, Андрій Байдачний (Джуніорс), Сергій Живий (Любомир), Емануель Окодува (Сокіл) — по 4.

Штрафники: Іван Мазепа (Зоря), Руслан Ніфталієв (Любомир), Артем Постоловський (Межигір’я) — 2 травня.

Наступні матчі. 2 травня, вівторок: Патріот – Моноліт, Бориспіль-Фаворит – Оболонь-Бровар-2, Сокіл – Переяславщина, ФК Обухів – Джуніорс, Десна – Межигір’я, Зоря – Любомир, Кристал – Авангард.

Додати коментар