Старшокласники міста зустрілися із Заслуженим працівником культури України, лауреатом численних премій Наталією Дзюбенко-Мейс

1 листопада у актовому залі Будинку освіти,  у рамках проекту «Відкритий університет», відбулася зустріч  члена Національної Спілки письменників України, члена Ради Всеукраїнської асоціаціії дослідників голодоморів в Україні, Заслуженого працівника культури України, лауреата Міжнародної премії ім. Дмитра Нитченка та Всеукраїнської літературної премії ім. Олеся Гончара Наталії Дзюбенко-Мейс із учнями старших класів шкіл міста. Організатором зустрічі виступили ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», наукове товариство студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених, політологічний проект «Політичні студії» та ГО «Переяславський Скарб».

Для учнів старших класів шкіл міста та гостей відбувся лекторій «Свіча пам’яті: до 85-х роковин пам’яті жертв голодомору-геноциду».

Наталія Дзюбенко-Мейс – автор численних аналітичних статей і досліджень з питань Голодомору 1932-1933 років та забутих сторінок історії України, упорядник книг «День і вічність Джеймса Мейса» та «Ваші мертві вибрали мене», член Національної Спілки письменників України, редактор-упорядник посмертних книг свого чоловіка Джеймса Мейса – відомого американського дослідника Голодомору.

Із вітальним словом до присутніх і до самої пані Наталії звернулася заступник міського голови Валентина Губенко, яка у своєму виступі закликала пам’ятати всіх, хто віддав своє життя за існування України і гідно жити на українській землі. Пані Наталії Валентина Валеріївна на добру згадку про наше місто та на знак щирої вдячності за її невтомну працю презентували книгу про гордість нашого переяславського краю – майстриню Ганну Самутіну.

Надзвичайно зворушливим був виступ Наталії Дзюбенко-Мейс, яка одразу наголосила на тому, що мету цієї зустрічі вона вбачає у тому, щоб донести до всіх присутніх у залі розповідь про свого чоловіка Джеймса Мейса та його служіння Україні:

– Джеймс Мейс – американець індіанського походження, але за духом – українець, який присвятив наукове життя розкриттю правди про український Голодомор.

Вперше Джеймс Мейс почув про голод в Україні ще в студентські роки і не повірив в це. Самостійно вивчив українську мову, зібрав всю можливу інформацію та врешті переїхав на Україну. Він глибоко бачив проблеми українського народу і хотів допомогти. Завдяки своїм старанням і дослідженням Джеймс Мейс довів, що голод був штучним геноцидом українського народу. Про це доповів у конгресі США. Він став першим науковцем, який розповів світові про геноцид українського народу. Завдяки його дослідженням світ дізнався про Голодомор 1932-1933 років  в Україні.

Свічка на вікні – це була ідея Джеймса, тому що він ненавидів церемонії, де в центрі був чиновник. Він вважав, що кожна душа, кожна людина залишає свій слід в історії і має бути поміченою, має бути головною – зазначила у своєму виступі пані Наталя.

Також Наталія Дзюбенко прочитала уривки з нової поеми «Предтеча», презентувала аудиторії власну поетичну збірку «Та, що біжить по стерні», ознайомила з романом «Андрій Первозванний» та з радістю відповіла на запитання старшокласників. 

Зустріч пройшла у невимушеній атмосфері та залишила приємні спогади у всіх присутніх.

Додати коментар