Секретар ради Петро Бочарін взяв участь в урочистостях з нагоди 100-річчя відновлення незалежності польського м. Чешин

На початку цього року між міською радою Переяслава-Хмельницького (Київська область) та ГО “Колегіум полоністів “Польський клуб” було підписано меморандум про співпрацю. В рамках цього проекту встановлено партнерські зв’язки з польським містом Чешен. В середині вересня його делегація вперше побувала у Переяславі та взяла участь у святкуванні 1111 річниці нашого міста. А в жовтні на запрошення мера Чешена Ришарда Мацури вже представники Переяслава для налагодження подальшої співпраці їздили в гості. Сусідню країну відвідали секретар міської ради Петро Бочарін та головний бухгалтер ТОВ “Гарант Сервіс” Юрій Суганяка. Нещодавно у міській раді Петро Петрович розповів про цю поїздку.

Проходила вона 18-21 жовтня. І це не випадково, бо саме 20 жовтня в Чешені

Прапори на ратуші

відбувалися урочистості з нагоди 100-річчя відновлення незалежності. Зараз місто знаходиться на кордоні з Чехією. А до І Світової війни входило до складу Австро-Угорської імперії. Після її закінчення, постало питання перерозподілу кордонів. З цього приводу велися тривалі перемовини. Врешті парламент міста прийняв рішення про входження до складу Польщі, якої на той час, як самостійної країни, по суті ще і не було. Проте, оскільки, крім поляків, другою великою етнічною групою у місті були чехи, вони виступили за входження до Чехії. Між цими групами містян виник не просто конфлікт, а війна. Тривала вона лише сім днів. Потім вдалося домовитися розділити місто на дві частини по річці Олше, яка його перетинає. Вони відійшли до сусідніх країн. Так воно залишається і зараз та, оскільки обидві країни є членами ЄС, ніяких кордонів між обома містами знову немає.

 На урочистості влада Чешена також запросила делегації міст-побратимів зі Словенії, Франції, Фінляндії та інших європейських країн. Їх прапори було вивішено на ошатному старовинному приміщенні міської ратуші. Петро Бочарін, який супроводжував свою розповідь фотознімками на великому екрані, звернув увагу на те, що господарі за власною ініціативою національний прапор України розмітили поряд з прапором свого міста. Інтригуючим було те, що їх прапор теж жовто-синій. Від нашого відрізняється лише третьою, червоною, смугою зверху.

Перший візит був ознайомчий, тож переяславців цікавило все. За словами секретаря ради, особливо вразило їхнє відношення до своєї історії. Переяслав теж хизується своєю давньою історичною спадщиною. Чешен, можливо, навіть молодший від нашого міста, свій родовід веде від 1311 року. Проте, уявіть, на видному місці в їхній мерії є цікава табличка. На ній зазначено всіх очильників міста ще з початку його заснування! А у сесійній залі по периметру розміщено зображення гербів князівств, до складу яких входило місто у різні часи, а також портрети відомих постатей, що відіграли помітну роль у його історії.

Сьогодні населення міста 36 тис. І, якщо його чисельність в різні часи змінювалася, то кількість депутатів, яких громада обирає до місцевого самоврядування, ось вже сто років залишається незмінною – 21. За свою діяльність депутати отримують заробітну плату від 500 до 800 злотих (1 злотий сьогодні коштує близько 7 грн.). А от звичайні жителі міста на сесійні засідання приходять дуже рідко.

Урочистості відбувалися як в доволі гарному драматичному театрі, який є в Чешені, так і на його центральній площі. І червоною лінією в різних виступах проходила патріотична тематика. І це можна зрозуміти, полякам є чим пишатися.

Петро Бочарін зазначив, що загалом в різні періоди був в цій країні вже кілька разів. Ще наприкінці 80-х та на початку 90-х років минулого століття тут дуже бідували. Був дефіцит всього. Зараз економіка Польщі – одна з найпотужніших у Європі. Середня заробітна плата у країні 5 тис. злотих (близько 800 євро), середня пенсія – 500 євро. При тому, що вартість продуктів харчування приблизно така ж, як і в Україні, а от однакової якості промтовари там є навіть дешевші. Рівень життя такий, що дозволяє людям взагалі не тримати городи на присадибних ділянках.

Географічно місто розташоване у передгір’ях Карпат. Тож господарі організували для гостей цікаві ознайомчі екскурсії не лише до міських музеїв, підприємств, а й до сусідніх селищ у мальовничій гірській місцевості. Побут там дещо схожий на той, що у населення української частини Карпат. Люди там розводять овець, кіз, займаються народними промислами.

Як відомо, для мільйонів українців Польща вже давно стала одним з найпопулярніших напрямків, куди люди їдуть на роботу, навчання і таке інше. Українську мову нерідко можна чути і на вулицях, в магазинах Чешена. Тож здається цілком логічним, що назріло питання про встановлення побратимських зв’язків між цим містом та нашим.

– З Рішардом Мацурою ми обговорювали це питання, – сказав Петро Бочарін. – Вони підтримують таку ініціативу. Думаю, це ж питання винесемо на розгляд сесії нашої міської ради, що відбудеться наприкінці листопада. Якщо його офіційно затвердять і наша, і їхня рада, у Переяслава з’явиться перше місто-побратим у Польщі.

Леонід МІЛЮТІН (“Вісник Переяславщини”)

Додати коментар