Відбувся Міжнародний форум бандуристів

За ініціативи Української капели бандуристів імені Т. Шевченка (Північна Америка) спільно з громадською організацією «Нова країна», а також за підтримки Українського культурного фонду, 19-23 жовтня в м. Києві відбувалася унікальна акція – культурно-мистецький проект – Міжнародний форум бандуристів. Ця подія епохальна тому, що відбувається з нагоди відзначення 100-річного ювілею від дня створення в Україні Першої капели бандуристів (Кобзарського хору, кер. Василь Ємець).

Програма Форуму надзвичайно цікава як для спеціалістів, так і для кожного пересічного свідомого українця.

У програмі Форуму були заявлені: проведення науково-практичної конференції, презентація актуальних історичних мистецьких розвідок; ознайомлення з сучасними музичними, видавничими, документальними та візуальними проектами, які присвячені відновленню втрачених традицій музикування та інструментарію в Україні ХХ-го ст., через репресії та переслідування їх носіїв.

Відбувалися майстер-класи від провідних світових виконавців, а це Віктор Мішалов, Юліан Китастий, Петро Деряжний, Олесь Береговий, Олег Махлай, Дмитро Губяк, Володимир Войт та ін.

Свої бандури презентували майстри з виготовлення інструментів, як от: Андрій Бирко (США) та майстер народної діатонічної бандури, колісної ліри – Микола Товкайло. Делегати форуму від Кобзарських цехів – цехмайстри Харківського цеху – Костянтин Черемський, Київського цеху – Микола Товкайло і кобзар Назар Божинський, виступили з доповідями про справжній стан народної діатонічної бандури, про діяльність цехів у справі відновлення давніх українських інструментів та кобзарської традиції.

Кожен день Форуму приносив ні з чим не порівняні враження відкриття і переконання того, що бандура – це улюблений сакральний інструмент українців.

Визначна подія для капелян з Північної Америки відбулася 21 жовтня, коли вони приймали участь у Недільному Богослужінні Кафедрального Володимирського Собору. Учасники капелі виконували духовні твори, серед яких «Херувимська» І. Бортнянського, «Достойно є», «Блажен муж» А. Веделя.

Грандіозний завершальний акорд Форуму – це спільний виступ української та американської капел бандуристів, який відбувся в театрі ім. І. Франка 22 жовтня 2018 р.

Нам, науковим співробітникам Музею кобзарства НІЕЗ «Переяслав», було дуже зворушливо. Велика честь бути свідками цієї грандіозної події – відзначення 100-річного ювілею від дня створення в Україні оригінального мистецького колективу – Першої капели бандуристів (Кобзарського хору, кер. Василь Ємець).

Ми були присутні в день відкриття Міжнародного Форуму бандуристів на круглому столі за участі провідних репрезентантів бандурного мистецтва з усього світу: Петра Деряжного (Австралія), Віктора Мішалова (Канада), Олеся Берегового (Аргентина), Олега Махлая (США),Юліана Китастого (США). Миколи Дейчаківського (США), Галини Менкуш (Україна), Оксана Герасименко (Україна), Володимир Войт (Україна), Дмитро Губяк (Україна) та багатьох інших.

Ми цікавилися у наших побратимів про наявність і стан тих інструментів, які виготовлені за кордоном. Ми отримали цікаву пропозицію від Петра Деряжного з Австралії, який планує здійснити гастрольні виступи-зустрічі з українцями в наступному році і, зокрема, в Переяславі. В експозиції Музею кобзарства виставлена бандура його батька – Федора Деряжного.

Спілкуючись, ми були приємно вражені тим, як митці з Північної Америки, Австралії, Аргентини не втрачають знання своєї рідної мови, хоч вони вже давно відірвані від рідного мовного середовища. Зворушує те, наскільки це інтелігентні, духовні і свідомі українці, які живуть тривогами і болями свого народу. Вони є справжніми просвітниками і подвижниками українського культурного надбання в цілому світі.

Молодший науковий співробітник НДС «Музей кобзарства»            Наталія Костюк

Додати коментар