Особи, яким не достає страхового стажу, мають право укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, відповідно до якого мають бути сплачені внески, що дасть право на зарахування страхового стажу.

Особи, яким не достає страхового стажу,

мають право укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, відповідно до якого мають бути сплачені внески, що дасть право на зарахування страхового стажу.

Дане питання врегульоване ст. 12 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 №1058-IV (далі – Закон 1058) та ст. 10 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 №2464-VI (далі – Закон 2464).

Відповідно до статті 10 Закону 2464:

  1. Платниками, які мають право на добровільну сплату ЄСВ, є:

– члени фермерського господарства, особистого селянського господарства;

– особи, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями, та не належать до платників єдиного внеску, визначених пунктами 4 та 5 частини першої статті 4 Закону 2464 (тобто не є фізичними особами – підприємцями, в тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, особами, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особами, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності), у тому числі іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні, громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

  1. Такі особиможуть брати добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування протягом строку, визначеного в договорі про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – Договір), але не менше одного року(крім договорів про одноразову сплату).
  2. Задля укладання Договору слід подати до органу Державної фіскальної служби (тобто до податкової інспекції) за місцем проживання відповідну заяву у встановленому порядку та за встановленою формою (орган ДФС, що отримав заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, має право перевіряти викладені в заяві відомості та вимагати від особи, яка подала заяву, документи, що підтверджують зазначені відомості).

З особою, яка подала заяву про добровільну участь, органом ДФС в строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання заяви укладається Договір відповідно до типового договору. 

  1. У Договорі зазначаються назва документа; відомості про особу, які вносяться до системи персоніфікованого обліку; строк дії договору; порядок сплати єдиного внеску та рахунки, на які він має сплачуватися; умови набуття застрахованою особою права на виплати за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням відповідно до закону; умови розірвання договору; права та обов’язки сторін, відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання умов договору; інші умови за згодою сторін або передбачені типовим договором про добровільну участь, що не суперечать законодавству про загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Договір набирає чинності з дня його підписання.

  1. Окремим Договором  може бути передбачена одноразова сплата особою єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (у тому числі за період з 01 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року). При цьому сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладання договору, помножений на коефіцієнт 2 (372322%= 819,06х2 = 1638,12грн./місяць).

 

* * *

Відповідно до Закону України

«Про державний бюджет України

на 2018 рік»

мінімальна заробітна плата у 2018 році становить 3723,00 грн.

Отже,

МІНІМАЛЬНИЙ СТРАХОВИЙ

ВНЕСОК ДОРІВНЮЄ:

372322% = 819,06 грн./місяць.

* * *

За більш детальною інформацією щодо порядку укладання Договору

слід звертатись до Бориспільського відділення ГУ ДФС у Київській області

за адресою м. Бориспіль 

вул. Котляревського, 2

 

 

ПРО ДОБРОВІЛЬНУ СПЛАТУ ВНЕСКІВ

 

на загальнообов’язкове  державне пенсійне страхування

 

 

 

 

 

   Переяслав-Хмельницьке об’єднане управління

Пенсійного фонду України

Київської області

вул.Богдана Хмельницького, 28,

м. Переяслав-Хмельницький,

Київська область, 08400,

тел. (04567) 5-26-09,

e-mail: upfu10485@ko.pfu.gov.ua

 

 

 

* * *

 

 

 

адреса веб-порталу електронних послуг

Пенсійного фонду України:

www.portal.pfu.gov.ua

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додати коментар