Мистецтво квітів

Декоративна флористика – це мистецтво аранжування квітів, декорування живими та штучними рослинами інтер’єрів, створення картин та інсталяцій із рослинного матеріалу. Останнім часом цей вид мистецтва набуває все більшої популярності і як хобі, і як вид професійної діяльності.

Люди оточували себе квітами з давніх-давен. Дослідники припускають, що першими почали ставити зрізані квіти у посудини з водою китайці. В давнину у Європі букетів не робили, а улюбленими формами квіткових прикрас були вінок та гірлянди. Про це свідчать збережені гобелени ХIV-XV століття, де зображені сцени виготовлення квіткових композицій. У XVІ столітті нашої ери в Японії зародилось мистецтво аранжування квітів – ікебана.

Науковці, як вітчизняні, так і закордонні дослідили, що рослини позитивно впливають на мікроклімат приміщення: підвищують вологість повітря, збагачують його киснем, знижують виробничий шум тощо. Тобто, фітодизайн – це проектування і практичне використання рослин у предметному середовищі, яке розв’язує естетичні медико-біологічні, психологічні проблеми людини. Фітодизайн об’єднує рослину з предметним світом, сприяючи емоційно-естетичному розумінню людини необхідності цінувати усе піднесене і викликати бажання жити та працювати за законами краси.

В Переяслав-Хмельницькому державному педагогічному університеті імені Григорія Сковороди на педагогічному факультеті (декан – професор Ігнатенко Наталія Вікторівна) студенти спеціальності «Образотворче мистецтво» вивчають предмет «Фітодизайн». Практичні заняття з «Фітодизайну» можна відвідати у 318 аудиторії. Керівник: старший викладач – Шпитальова Олена Вадимівна.

Ольга Стрілець, канд. пед.наук, доцент кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання,  член спілки дизайнерів України

Додати коментар