Переяславському колегіуму – 280

2 жовтня 1738 року знаковою подією стало заснування Переяславсько-Бориспільським єпископом Арсенієм Берло в м. Переяславі навчального закладу, колегіуму, який називали то латинською школою, то слов’яно-латинським училищем, то Переяславською семінарією, трапляється навіть назва «Берліанська колегія».

На той час уже на українських землях, які входили до складу Російської імперії, діяли: Києво-Могилянська Академія та Чернігівський (1700), Харківський (1728) колегіуми і Переяславський колегіум зайняв серед них своє почесне місце. В далекому 1738 році навчальний заклад розміщувався в дерев’яній споруді, але внаслідок пожежі у липні 1748 р. будівля згоріла і новий кам’яний корпус побудували в 1753 р. на кошти Іоана Козловича, який на той час посідав єпископську кафедру. Будинок складався з чотирьох класних кімнат, і трьох вестибюлей, все це збереглось до наших днів.

До Переяславського колегіуму приймали хлопців, яким виповнилось 11, 12 років

 

при умові, що вони вміли вже читати і писати. Повний курс навчання тривав 12 років. Навчально-виховна діяльність в колегіумі була такою самою, як і в Києво-Могилянській Академії. Перший клас – фара (або аналогія), по суті був підготовчим, але приймали сюди учнів уже з певними знаннями. У наступних трьох граматичних класах – інфімі, граматиці, синтаксимі, вони опановували слов’янську, латинську, українську книжну, грецьку та польську мови, а також арифметику і геометрію, нотний спів, катехізис. Особлива увага приділялась вивченню латинської мови. З метою більш швидкого опанування мовою учні зобов’язувались розмовляти з наставниками і між собою не тільки на уроках, а й навіть у бурсі латиною. Це правило було записане в інструкції колегіуму і його потрібно було постійно виконувати.

Переяславський колегіум дав освіту плеяді видатних людей, які зробили значний внесок у розвиток науки й культури України, Росії та інших слов’янських країн.  Саме в будинку колишнього Переяславського колегіуму видатний український мислитель Григорій Сковорода розпочав свою педагогічну діяльність.

У 1972 році стараннями тодішнього директора історичного музею Михайла Сікорського тут було відкрито меморіальний музей Г. С. Сковороди.

Цього року Переяславський колегіум відзначає свою 280 річницю. З нагоди святкування ювілею до будинку колишнього навчального закладу завітали учні загальноосвітніх шкіл міста, представники ДПТНЗ «Переяслав-Хмельницького центру професійно-технічної освіти» та Переяслав-Хмельницького ліцею-інтернату «Патріот». З вітальним словом до гостей звернулась Анна Петруня – перший заступник генерального директора НІЕЗ «Переяслав». Священик Андрій Орловський прочитав молитву «На початок доброї справи». Вихованці ЗОШ №7 під керівництвом Дорошенко Л.В. виконали пісню «Світ шкільний», також показали сценку із життя колегіуму. Усі присутні мали змогу насолодитися чудовим театралізованим дійством за участю співробітника НІЕЗ «Переяслав» Олега Малика, та учня ЗОШ №7 Влада Козловського. Потім гості змогли посидіти за лавами-партами у класі поетики та послухати монолог про «сродність праці» у виконанні Олега Малика.

Міський відділ культури підготував приємний подарунок виступ Наталії Александрової та Василя Заболотного

На завершення святкування працівники музею всіх пригостили чаєм та солодощами.

Тетяна Радіоненко, завідувач науково-дослідного відділу «Меморіальний музей Г.С.Сковороди» 

Додати коментар