В Переяслав-Хмельницькому педагогічному університеті імені Григорія Сковороди студенти вивчають стародавню техніку «пірографія»

В Переяслав-Хмельницькому педагогічному університеті імені Григорія Сковороди студенти вивчають стародавню техніку «пірографія»

У 325 аудиторії «Аудиторія етнодизайну імені народної художниці України Марії Буряк» Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди, як відомо, майбутні учителі образотворчого мистецтва вивчають найрізноманітніші стародавні техніки народного мистецтва. Сьогодні студенти групи ОМ 31 м/с, які приїхали у наш ВНЗ на навчання з Житомира, Нововолинська, Богуслава та інших міст оволоділи надзвичайною технікою декоративно-прикладного мистецтва –  пірографією.

Пірографія – це мистецтво «малювання вогнем» — техніка, що застосовується в декоративно-прикладному мистецтві і художній графіці. Суть її полягає в тому, що на поверхню якого-небудь органічного матеріалу (деревини, фанери, пробки, паперу, картону, фетру, шкіри, тканини) за допомогою розпеченої голки наноситься малюнок. В основному як матеріал застосовується деревина, тому пірографія широко відома як випалювання по дереву.

 Ця техніка в минулому вважалася рідкісною і використовувалася в основному при гравіруванні по дереву, кістки, шкірі.  Вона відома не лише в Україні, але й у багатьох країнах Світу.

Представляємо роботи студентів гр. ОМ- 31 м/с:  Матвіюк Анжеліки –  «Пірїнка Жайворонка», Червінської Вікторії –  «Квіти Сонця».

Ольга Стрілець

 

Додати коментар