Стежками славетних земляків

1 жовтня 2018 року Переяслав-Хмельницький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді спільно з Переяслав-Хмельницьким МРВ філії Державної установи «Центр пробації» в місті Києві та Київській області в рамках заходів, присвячених вшануванню пам’яті Михайла Івановича Сікорського організували лекцію-екскурсію «Внесок М.І. Сікорського у створення Меморіального музею академіка В.Г.Заболотного» для молоді засудженої до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі.

В ході заходу учасників у першу чергу ознайомили з біографіями наших славетних земляків – фундатора Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» Михайла Івановича Сікорського та відомого українського архітектора, художника та мистецтвознавця, академіка Володимира Гнатовича Заболотного. Завідувач науково-дослідного відділу «Музей історії архітектури Середньої Наддніпрянщини нового та новітнього часу» Кузьменко А.В. та старший науковий співробітник Костенко Н.В. По черзі розповідали присутнім про ті теплі дружні стосунки, які пов’язували двох великих майстрів своєї справи, робота яких була тісно взаємозалежна – музейництво та архітектура.

Були згадки про спільну діяльність під час розкопок, які тривали в Переяславі в 50-х роках, де В.Г. Заболотного залучали як архітектора-консультанта. Розповідалося також про останні зустрічі Сікорського та Заболотного, коли Михайло Іванович звернувся до Володимира Гнатовича з проханням передати родинний будинок Заболотних в Переяславі та особисті речі архітектора для створення музейної експозиції. Вже за рік після смерті відомого зодчого в історичній частині славного міста Переяслава відкрив свої гостинні двері Меморіальний музей академіка Заболотного.

Захід пройшов в теплій та затишній атмосфері. Колорит заходу підвищив духовний рівень молоді та збагатив всебічні знання.  Адже культурна спадщина надихає людину на добрі справи і вчинки, і тому кожен з нас повинен знати її, любити і вивчати.

 

Додати коментар