Протягом двох днів у Тернополі проходив масштабний форум місцевого самоврядування «День Діалогу з владою». Взяв участь у ньому і міський голова Тарас Костін

25 вересня У Тернополі офіційно завершився дводенний форум місцевого самоврядування «День Діалогу з владою» – щорічний захід, який слугує майданчиком для обговорення питань і вироблення спільної позиції органів державної влади та Асоціації міст України щодо результатів реформи місцевого самоврядування, бюджетного забезпечення територіальних громад, впровадження секторальних реформ, удосконалення законодавчої бази.

День Діалогу з владою проводився Асоціацією міст України в рамках проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС).

У цьогорічному форумі місцевого самоврядування, який проводився в Тернополі вперше, взяли участь близько 400 чоловік, серед яких – прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, голова Асоціації міст України Віталій Кличко, генеральний секретар Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Андреас Кіфер, голови громад-членів АМУ, народні депутати України, міністри, представники урядових структур та парламенту, а також міжнародні експерти. Переяслав представляв міський голова Тарас Костін.

Відкривав засідання Голова АМУ Віталій Кличко, виступивши з програмною промовою та започаткувавши діалог. До діалогу приєдналися Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман та очільник Тернополя Сергій Надал, який є також Головою Комітету Правління Асоціації міст України з питань бюджетної політики.

Після цього, протягом двох днів на чотирьох панельних дискусіях учасники обговорювали бюджетне забезпечення територіальних громад у призмі секторальних реформ, стан та перспективи децентралізаційної реформи, актуальні проблеми у сферах містобудування та житлово-комунального господарства, а також нові можливості соціально-культурного розвитку громад.

За підсумками дискусій першого дня, учасники заходу напрацювали Звернення до Президента України, до ВРУ та КМУ щодо проблемних питань, обговорених під час дискусій.

До слова, після офіційного завершення Дня діалогу з владою відбулася презентація проектів громадських ініціатив в рамках проекту «Партисипативна демократія та обгрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні, 58/КС», який реалізується Асоціацією міст України та Норвезькою асоціацією місцевих і регіональних влад у співпраці з Норвезьким інститутом міських і регіональних досліджень при фінансуванні Міністерства закордонних справ Норвегії. Начальник управління освіти та науки Тернопільської міської ради Ольга Похиляк  представила проект  «Впровадження інноваційних методів комунікації між учасниками освітнього процесу як основа механізму формування якісних освітніх послуг у громаді».

Голова АМУ Віталій Кличко та Голова представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Джама Гулейд підписали Меморандум про наміри та взаємодію між АМУ та ЮНІСЕФ щодо співробітництва у сфері захисту прав дітей, надання соціальних послуг та впровадження децентралізаційної реформи. Метою цього Меморандуму є консолідація зусиль Асоціації міст України та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), спрямованих на створення належних умов для розвитку дітей та молоді, зокрема, шляхом покращення якості послуг соціально-гуманітарної сфери у сфері соціального захисту, освіти, охорони здоров’я в контексті децентралізаційної реформи. 

В рамках проекту «Партисипативна демократія та обгрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні, 58/КС» були виділені гранти для десяти міст на реалізацію громадських ініціатив.

Додати коментар