«План дій сталого енергетичного розвитку та клімату» для міста стане важливим документом

У грудні 2016 року на сесії міської ради прийнято рішення про приєднання до європейської ініціативи «Угода мерів». Місто зобов’язалося скоротити викиди вуглекислого газу щонайменше на 30% до 2030 року. Це стане можливим лише за умови підвищення рівня енергозбереження. Угода мерів відкриває шлях до отримання додаткових джерел фінансування. А для цього необхідно подати План дій сталого енергетичного розвитку та клімату на розгляд європейської комісії. Підписанти Угоди мерів мають свободу у виборі власних ключових секторів Плану Дій.

Наразі підписантами Угоди мерів є вже 150 міст України, які, відповідно, затвердили Плани Дій або працюють над їх створенням. Для втілення цього плану фінансову допомогу вже отримали немало міст України, зокрема: Українка, Славутич, Жмеринка, Конотоп, Миргород, Краматорськ, Гнівань, Бердичів, Ніжин та інші.

У жовтні 2017 року громада нашого міста стала переможцем конкурсу на написання Плану дій сталого енергетичного розвитку та клімату, організованому Фондом «Регіональний центр економічних досліджень та підтримки бізнесу» в рамках проекту «Організація співпраці малих міст України, громадянського суспільства та експертного середовища у питаннях енергобезпеки», який фінансується Міністерством Клімату та Довкілля Королівства Норвегія.

Впродовж року збирались пропозиції щодо заходів до Плану дій сталого енергетичного розвитку та клімату. Відбувались робочі зустрічі, з метою обговорення цих пропозицій. 17 липня в залі засідань міської ради відбулося засідання робочої групи за участю керівництва міста, керівників відділів та управлінь міськвиконкому, громадських організацій, депутатів міської ради та представників Фонду «Регіональний центр економічних досліджень та підтримки бізнесу». Був опрацьований План дій та заходи до нього.

Рішення про затвердження цього плану вже двічі виносилось на розгляд сесії міської ради, проте, на жаль, не прийняте. Тому виникла необхідність додатково інформувати жителів міста, в тому числі і депутатів міської ради, про цей План, оскільки для багатьох українських міст він уже став офіційним документом, затвердженим міськими радами. Він надалі формуватиме раціональну політику у сфері енергозбереження та енергоефективності.

У разі незатвердження Плану дій сталого енергетичного розвитку та клімату місто втратить важливий стратегічний документ, завдяки якому громада може залучати додаткові джерела фінансування не тільки міжнародних фінансових установ, а й додаткові бюджетні кошти.

Що таке сталий енергетичний розвиток? Це необхідність встановлення балансу між задоволенням сучасних потреб людства і захистом інтересів майбутніх поколінь, включаючи їх потребу в безпечному і здоровому довкіллі.

Головною метою Плану дій сталого енергетичного розвитку є започаткування системного підходу до управління енергетичними ресурсами міста.

Документ необхідний для того, щоб наше місто могло стати повноцінним учасником Угоди мерів – провідної ініціативи ЄС, яка спрямована на підвищення енергоефективності та використання відновлювальних джерел енергії.

Над створенням цього Плану дій  працювало багато фахівців з різних галузей, науковців, ми стали переможцями у всеукраїнському конкурсі. Залишився один важливий крок – затвердження Плану дій на сесії міськради. Автори сподіваються, що цей крок буде зроблено найближчим часом.

З Планом дій сталого енергетичного розвитку та клімату можна ознайомитися на сайті міської ради в проектах рішень.

Якщо у вас є запитання щодо Плану дій сталого енергетичного розвитку та клімату, надсилайте їх на електронну пошту economist.i.m@ukr.net (в темі вказуйте «ПДСЕР»). Контактний тел.: (04567) 5-38-04.

Додати коментар