Свобода і Бог: до університету завітав американський професор Маркус Джоуб

ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» (Київська область)невпинно рухається вперед, розвиває свою співпрацю з міжнародними організаціями та установами, конкретними світочами наукової та публіцистичної думки. Лише у неділю, 16 вересня 2018 року свій візит до нашого університету завершила турецька делегація, як у понеділок, 17 вересня 2018 року, у рамках старту нового сезону постійно діючого партнерського проекту Наукового товариства університету «Відкритий університет», робочий тиждень відкрила зустріч з доктором наук, професором Університету Маямі Маркусом Джоубом.

Перед початком зустрічі в конференц-залі імені Василя Сухомлинського, на яку зібрався професорсько-викладацький склад та співробітними університету, студенти і аспіранти університету, представники громадських організацій нашого міста та учні 10-11 класів Комунального закладу Київської обласної ради «Переяслав-Хмельницький ліцей-інтернат «Патріот»», до присутніх зі вступним словом звернулась аспірант ІІ року навчання, голова Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених університету Оксана ЛуцикУ ньому вона коротко ознайомила присутніх з форматом та історією проекту «Відкритий університет», який за тиждень святкуватиме свою першу річницю, та в якому вже встигла прийняти участь добірна когорта спікерів з України, Польщі, Японії, США. Оксана Олександрівна повідомила, що в цей день до переліку співорганізаторів зустрічей в рамках проекту долучилась організація «ССХ Переяслав-Хмельницький», яку в нашому університеті представляє студентка ІІІ курсу філологічного факультету, одна із місцевих лідерів осередку ВГО «Співдружність студентів-християн» Марія Горай. Зустріч із професором Джоубом – «перша ластівка» цієї співпраці.

Наступною слово взяла Марія Горай, яка познайомила всіх з історією та діяльністю «ССХ Україна», що дає кожному студенту України можливість почути Євангеліє та допомагає жити за його принципами, трансформувати свій університет, впливати на суспільство та оновлювати країну. Організація нині охоплює 23 вітчизняні університети та представлена у 8 містах України, серед яких особливу роль посідає місто Переяслав. Марія Владиславівна висловила чітку позицію організації, яка вірить у тебе, що в молодь потрібно вкладати багато праці і сил.

Під оплески публіки до слова було запрошено ключового спікера цього дня – Маркуса Джоуба. Не щирий подив публіки, пан Маркус непогано володіє російською мовою, тому промову свою почав саме нею, згодом перейшовши на рідну мову. Маркус Джоуб зізнався, що він вже далеко не вперше в Україні, але вперше в нашому місті. Його перший візит до України відбувся ще в далекому 1993 році, і з тих пір він періодично виступає в багатьох вітчизняних університетах, зокрема у Києві, Харкові, Рівному, Чернігові. Основною сферою його діяльності є інформаційні системи та аналіз, основною темою виступів – Реформацію, відзначення 500-річчя якої, нещодавно, не могло бути не поміченим на державному рівні.

У нашому місті Маркус Джоуб вирішив прочитати лекцію на тему «Свобода і вплив християнства на формування державності США», в ході якої презентував аудиторії свої роздуми щодо впливу християнства на розбудову державності Сполучених Штатів Америки. Зокрема, в ході виступу гість розмежував аспекти свободи, її позитивні та негативні риси, пройшовся основними сторінками історії своєї Батьківщини. Чималу увагу Маркус приділив розповідям про освітні процеси в Америці.

Маркус Джоуб переконаний, що для розвитку населення будь якої нації потрібно приділяти чималу увагу її моральним якостям і цінностям. На його думку, це є основним завданням університетської освіти.

Крім цього гість розповів про бізнес та капіталізм, висловивши тезу, що капіталізм притаманний кожному з нас. Доповідач зупинився на огляді праці Адама Смітта «Багатство націй», процитувавши її основні постулати та давши їм свою фахову оцінку. Розповідь була насичена цитатами батьків-засновників Америки, зокрема Томаса Джеферсона.

Насамкінець, містер Джоуб залюбки відповів на питання добірної аудиторії, та вкотре поділився своїми думками щодо нашої держави та її співпраці зі США. Гість з задоволенням розповідав свою життєву історію, та шлях яким він пройшов аби стати тим ким є зараз. Його історії мотивували присутніх до рішучих дій на шляху до своїх мрій.

Червоною ниттю виступу Маркуса Джоуба стала його теза про те, що він хоче бачити Україну успішною, щасливою та незалежною та намагається всіляко допомагати їй у цьому. Багато американців, на запевнення містера Маркуса, її розділяє. Різниця між українцями та американцями полягає лише в можливостях, які, на прикрість, різняться.

Наостанок свого перебування в нашому університеті, містер Маркус Джоуб пройшовся стінами університету, переглянув експозицію університетського Музею, лишив традиційні пам’ятні підписи на банерах у бібліотеці та офісі Наукового товариства університету. Сподіваємось, приїзд американського гостя до Переяслава стане початком його великої співпраці з нашим закладом вищої освіти.

Відкритий університет стартував – до нових зустрічей з цікавими та успішними людьми!

Максим Левченко

Додати коментар