«Селфі-веломарафон «Україна-1187» – захід, який поступово розкриває великий культурний потенціал переяславського краю (Фоторепортаж)

Проїхати велосипедом 100 кілометрів, через 16 населених пунктів, віднайти 67 конкретних цікавих локацій та сфотографуватися на фоні них всього за 7 годин.  Саме такі умови чекали на учасників спортивно-туристичного та просвітницького селфі-веломарафону «Україна-1187», який відбувся 8 вересня 2018 року на Переяславщині (Київська область).   Захід приурочено 831-ій річниці першої літописної згадки слова «Україна»  та 1111-ій річниці від першої літописної згадки про Переяслав.

В основі назви заходу  – рік першої літописної згадки слова «Україна», яку було зафіксовано в літописи.

Переяславська історична земля посідає значне місце в процесах державотворення і формування нації українців. Ще з давніх-давен, тут правили відомі князі та тривалий час існувала парадигма – князем Київським  може бути лише той князь, який спершу правитиме князівством Переяславським. Багато цікавого та важливого можна розповідати про цю святу землю і зовсім не багато хто знає про цікаві факти та місця на Переяславщині.

До прикладу по головній вулиці Переяслава, у центральній його частині знаходиться Пам’ятний знак першій літописній згадці слова «Україна».  Це слово вперше згадується у Київському літописному зводі за Іпатіївським списком  1187 роком.  Ним окреслювали терени Переяславського князівства, що входило до історичного ядра Русі поруч з Київським і Чернігівським князівствами. Варто погодитись – це є особливо цікавий момент на сторінках нашої історії, але дуже прикро, що навіть жителі самого Переяслава (до 90% населення) ледь не кожен день споглядаючи головний пам’ятник міста, не знають що він означає…

Така проблема актуальна в кожному районі нашої країни. Без збереження національної пам’яті – сила нашого народу різко згасає. І саме сьогодні, виникає гостра потреба організації нестандартних дієвих просвітницьких заходів та проектів, які у простий спосіб дозволять суспільству з інтересом пізнавати  минуле нашого народу, його традиціями, а також об’єктами природи, історії та культури.

 Селфі-веломарафон «Україна-1187» – це багатофункціональний захід, якраз направлений на вирішення багатьох національних та соціальних питань на своєму поки що локальному рівні. Селфі-веломарафон «Україна-1187» – це не комерційні командні велосипедні перегони  з елементами спортивного орієнтування, у спрощеному вигляді.  Захід має спортивно-туристичний та просвітницький зміст і проводиться з метою: привернення уваги громадськості до історичних подій та об’єктів, як інструмент збереження національної пам’яті; сприяння зміцненню культурних цінностей; формування екологічної та патріотичної свідомості; розвитку туризму на Переяславщині  та туристичних маршрутів Київщини розвитку велосипедного спорту та популяризації здорового способу життя серед широких верств населення.                                                                                                                              

Організаторами заходу стали громадська ініціатива “Корінь нації”, Переяслав-Хмельницька РДА, Переяслав-Хмельницька міська рада, НІЕЗ «Переяслав», МГО «Нова Хвиля» та НЦК «Зустріч».

Не дивлячись на те, що синоптики прогнозували не найкращі погодні умови у день проведення заходу, на його відкриття о 07:30 зібралося близько 40  учасників та глядачів. Взяти участь у веломарафоні прибули велосипедисти з Обухова, Києва та Переяславщини.  

Захід відбувався у два етапи – це культурна програма біля пам’ятного знаку Першої літописної згадки слова «Україна» (образ переяславського князя Володимира Глібовича) та спортивно-туристична, де безпосередньо її учасники мали проїхати велосипедами дистанцію понад 100 км та виконати поставлені завдання – віднайти задані визначні об’єкти і сфотографуватися на фоні них. Хто проїде найшвидше та віднайде найбільше таких локацій, той і є переможець. Змагання командні. У одній команді по двоє-троє  учасників. 

Перший етап

Урочисте відкриття заходу відбулося за участю представників Переяслав-Хмельницького району, міста Переяслав-Хмельницький, НІЕЗ «Переяслав»,  представників оргкомітету.

Досить обширно, про походження слова «Україна» та постать Володимира Глібовича присутнім розповів кандидат історичних наук, завідувач відділу історичного краєзнавства НІЕЗ «Переяслав» Тарас Нагайко.

Другий етап

Далі, учасники перегонів ознайомилися із технічними питаннями участі, завданнями і отримали текстову карту маршруту «Селфі-веломарафон»  та «Селфі-спринт».  Текстова карта маршруту включала в себе наступну інформацію: назву об’єкту, який потрібно віднайти та зфотографуватися з ним; його короткий історичний опис; приблизну відстань до наступного об’єкту; коротку підказку як його знайти? Після цього, між командами розіграли бонусні хвилини для роздільного старту. Різниця між першою та останньою командою складала 8 хв. часу. 

Як вже вище згадувалося, учасники команд даного заходу мали проїхати дистанцію в понад 100 км, по можливості віднайти максимально більшу кількість конкретних об’єктів серед 67-ми, сфотографуватися на фоні них у повному командному складі і приїхати як найшвидше до фінішу. Важливим елементом гонки були 2 контрольних пункти,  де учасники обов’язково  мали  зафіксувати свій проміжний час та поставити печаті на спеціальному буклеті, на якому зображений асортименту продукції місцевого хлібозаводу заводу.  Тобто, окрім всіх вищеперерахованих цілей, захід додатково намагався сприяти і у вирішенні економічних питань краю, підтримуючи та  популяризуючи продукцію місцевого виробництва на правах партнерства. Велосипедисти на фініші мали змогу продегустувати здобу «Переяслав хліб».   

Траса продумувалась для цього заходу заздалегідь, можна й сказати роками, тож були враховані всі дрібниці, аби велосипедисти отримали максимально позитивні враження та по можливості були в максимальній безпеці.

Що фотографували

Перегони пройшли по видатних  місцях Переяславщини (Київська область). Учасники заходу шукали,  пізнавали та фотографувались на фоні унікальних локацій, відкриваючи для себе цікаву інформацію. Саме на цьому маршруті можна було дізнатися що «будував» Мазепа, де викладав Григорій Сковорода, де написав безсмертний «Заповіт» Шевченко, де знаходяться місця сили та здоров’я, цілющі криниці, природні феномени, найбільші в Україні оборонні споруди, унікальні архітектурні та археологічні об’єкти, диво-дерева з півтисячолітньою історією… Велосипедисти заходу мали можливість бачили аж 6 особливих річок, пізнати культуру традиційного житла минулих століть, де дах вкритий стріхою, а стіни утеплені кукурудзою або ж очеретом. Плетені стіни сараю… Все це на одному маршруті і все це ще можна побачити та сфотографувати всього за 7 годин участі резонансного і досить корисного заходу, назва якого «Селфі-веломарафон «Україна-1187».

Навіть місцеві учасники зізнавалися, що про існування більшої половини локацій не здогадувалися і що відкрили для себе переяславський край у новому образі.

Окрім основної дистанція маршруту «Селфі-веломарафон» (90-140 км), як ветеранам так і молодим учасникам можна було проїхати  дистанцію коротшу- «Селфі-спринт» (20-43 км).

Команда має право коригувати довжину траси заходу самостійно, фотографуючись на фоні лише обраних на свій розсуд об’єктів з усіх наявних, але чим більша кількість командного  селфі на фоні заданих локацій, тим відповідно і більший бал (один об’єкт – одне  фото). Оцінювався балами і час проходження дистанції. Відповідно переможцем оголошується команда, що набере найбільшу кількість сумарних балів.

Також, організатори надали можливість командам тактично продумувати свій маршрут так, щоб він міг бути мінімум затратний, але максимум результативний і тому участь в даному заході вимагала не лише належної фізичної підготовки, але і кмітливості, уміння орієнтуватись, швидко реагувати,  та ще й думати. Саме тому, як минулого так і цього року (змагання проводились двічі і будуть традиційними) команда, що першою подолала фінішну зону, не змогла гарантувати собі перемогу. Інтрига тривала до фінального оголошення  результатів суддівською колегією.

Призові місця розподілились таким чином

Переможцем у «селфі-спринті» серед ветеранів стала команда «Ветерани» (Віталій Ткачук та Василь Онопрієнко). Вони набрали 550 балів.

Переможцем у «селфі-веломарафоні»  серед ветеранів стала команда «Ветеран-2» (Тарас Лазенко та Олександр Кунах) – 465 балів.

Найбільша інтрига точилася в основній категорії повної марафонської дистанції, де  середній вік учасника команди не перевищував  50 років.

Тут бронзовими призерами стала команда «Velo Юрки» (Юрій Селезньов та Юрій Глоба (обоє з Переяслава) – 555 балів.

Срібло здобули учасники команди «Velo Обухів» (Пожарська Ольга (Обухів), Бєлєнов Борис (Київ), Афанасьєва Людмила (Обухів). Вони набрали 615 балів.

І з мінімальним відривом у 2.5 бали (всього 617.5 балів) перемогу заслужено здобуває «Velo Family». (Федченко Артем (Обухів), Сокол Каріна (Обухів) та Хоменко Віктор (Переяслав). Вони стають абсолютними чемпіонами просвітницького, туристично-спортивного заходу «Україна-1187».

Також були й окремі додаткові нагороди. У номінації «За волю до Перемоги» без будь-яких сумнівів переможцем стала команда «Ветерани-2», які на рівні з молодими учасниками подолали повну марафонську дистанцію всього за 7 годин і 12 хв. і це при тому, що в них було два проколи.

У номінації «За вивчення переяславського краю» перемогла команда «Velo Обухів». Її окремі представники  неодноразово брали участь в запливі «Дніпро Ревучий» та експедиції з вивчення туристичного потенціалу Переяславщини/Яготинщини, результати якої  враховувалися під час останніх етапів складання перспективних туристичних маршрутів.                                                                                                                                                           Усі учасники  багатофункціонального заходу «Україна-1187» були нагороджені грамотами, медалями та цінними призами. Нагородження проходило  в стінах НЦК «Зустріч» при підтримці відділу культури і туризму міської ради. Нагороджували учасників заступник міського голови Валентина Губенко та організатор заходу Микола Богатир.  

День другий

Наступного дня для гостям Переяславщини котрі взяли участь у заході «Україна-1187» була надана можливість ознайомитися з окремими туристичними локаціям Переяслава (Музей архітектури і побуту Середньої Наддніпрянщини) та Переяслав-Хмельницького району (с. Циблі з виходом до руїн Іллінської церкви  що стоїть над Дніпром).

У 2017 році  «Селфі-веломарафон «Україна-1187» святкує свій День народження. Саме тоді було оголошено, що з 2018 року ця подія дає старт традиційним щорічним заходам з нагоди відзначення першої літописної згадки слова «Україна». У червні місяці цього року, по однойменному пішохідному маршруту («Україна-1187»), вперше проходять гіди та краєзнавці і діляться своїми позитивними враженнями та пророкують йому хороші перспективи. Цей маршрут починається саме з Пам’ятного знаку першій згадці слова «Україна», він входить до числа 4-х основних маршрутів проекту «Корінь нації-мандрівка Україною крізь віки», який наразі реалізується МГО «Нова Хвиля» та Г.І. «Корінь нації» за підтримки Управління молодіжної політики та національно-патріотичного виховання, в рамках конкурсу проектів НВП, і тому  якщо все вийде, то має бути профінансований та ознакований 27-ма QR-кодами в межах Київщини. У кінцевому ж результаті має бути створений інформаційний механізм, мета якого формувати патріотичну та екологічну свідомість населення Київщини та її гостей, які відвідуватимуть спеціальні просвітницькі маршрути. Захід «Селфі-веломарафон «Україна-1187» у нинішньому році  є складовою частиною проекту «Корінь нації-мандрівка Україною крізь віки».  А з наступного 2019 року передбачено його чергове проведення, з деякими корективами, додатковими маршрутами та локаціями. В цілому буде рівно 100 об’єктів – тобто ще більше та ще цікавіше.

Запрошуємо учасників та партнерів.

Додати коментар