У Переяславі відкрили інклюзивно-ресурсний центр

Третього вересня в ЗОШ №7 відзначили приємну подію – відкриття інклюзивно-ресурсного центру.
Презентацію його журналістам місцевих ЗМІ провели начальник міського відділу освіти Петро Ярмоленко та керівник Центру Микола Духновський, 51 рік (до цього працював завідувачем психолого-медико-педагогічної консультації міського відділу освіти). Вони відзначили, що заклад у Переяславі – один із 39 подібних, створюваних у Київській області. Мета – надання вільного і рівного доступу до освіти дітям з функціональними обмеженнями. Наразі в Переяславі нараховується близько 280 дітей з вадами рухового апарату, зору та слуху віком до 18 років (26 з них – дошкільнята). Допомогти їм здобути належну освіту для полегшення соціальної адаптації і покликаний центр.
Розміщений він у крилі, протилежному від центрального входу (тут донедавна орендували кімнати приватна стоматологічна клініка та майстерня з пошиву та ремонту одягу), в цьому ж холі – міська ДЮСШ та станція юних туристів. У приміщеннях, які займатиме центр, блиск і свіжість після нещодавно зробленого ремонту – його виконали майстри з ПП «Сервіс-бізнес» Віктора Дубошея. Тут працюватимуть кабінети лікувальної фізкультури, психолого-педагогічних занять, практичного психолога та вчителя-логопеда. Штат – загалом у центрі працюватиме 5 фахівців – ще формується: конкурс кандидатур триватиме до 11 вересня.
До приміщення центру обладнано зручний пандус для візочників. На підготовку до початку роботи закладу загалом витрачено з міського бюджету 300 тис. гривень. Тепер головне запитання – коли нададуть необхідне обладнання? На нього виділено 1 млн гривень державної субвенції. Але поки що «нагорі» конкретні терміни щодо його централізованої поставки повідомити не можуть, а це, безумовно, буде гальмувати можливість повноцінного функціонування закладу. Поки ж що центром придбано найнагальніше для початку роботи: комп’ютер, принтер, ноутбук.
У відкритті інклюзивно-ресурсного центру також взяли участь заступник міського голови Валентина Губенко, директор ЗОШ №7 Галина Кітаєва, завідувач методичним кабінетом міського відділу освіти Ірина Божко.

Валерій Шкребтієнко (“Вісник Переяславщини”)

Додати коментар