“Джем Толока” створює молодіжний центр у Переяславі

Громадська організація “Джем Толока” була створена в 2013 році й до сьогодні активно діє у Переяславі-Хмельницькому (на Київщині). Передусім вона відома завдяки соціальній і культурно-розвиваючій роботі з молоддю. Першими акціями організації стали благодійні концерти зі збором коштів на лікування хворих дітей і молоді, героїв АТО з міста й району. Кілька років “Джем Толока” реалізовувала проект відродження  скверу в історичній частині міста, відомого як “Серце Переяслава”. Зусиллями організації він наповнився арт-лавками, ліхтарями, кованими виробами і став комфортною зоною відпочинку.

Численні музичні акції “Джем Толоки” (“Зіграй, якщо вмієш”, “Вільний мікрофон”, “Свято вуличної музики”) допомогли розкритися багатьом юним талантам Переяслава. Команда не зупиняється і рухається вперед. Наразі облаштовує приміщення для майбутнього молодіжного центру. 

– Є такий вислів: як корабель назвеш, так він і попливе. Ми свідомо назвали організацію “Джем Толока”. За давнім звичаєм, толока – це вид взаємодопомоги. А “джем” – спільна музична імпровізація. Тому через музичні акції  допомагаємо місту і його жителям, — каже про благодійницьку діяльність голова ГО “Джем Толока” Ігор Янчук (33 роки).

Наразі члени організації працюють над новим соціальним проектом – відкриттям у місті молодіжного центру.

— Молодіжний центр – це вільний простір, місце, де молодь може згуртуватися. Це платформа для різнобічного розвитку молодих людей, для творчості, для реалізації проектів, — каже Ігор Янчук. — Молодіжний центр особливий тим, що він повністю відкритий. Будь-хто і в будь-який час може прийти і цікаво провести в ньому час. Він також надає  можливості для розвитку молоді з інвалідністю.  Переяславу  потрібен арт-центр, бо в нас не бракує  місць  для змістовного дозвілля молоді. На жаль, цю нішу заповнили вулиця, алкоголь і кальян.

Ідеєю створити молодіжний центр Ігор Янчук загорівся давно. Адже “Джем Толока” працює в подібному напрямку. А відвідавши у травні другий міжнародний форум молодіжних центрів тематичний форум “Від ініціативи – до дії”, який відбувся у Святогірську на Донеччині, переконався у потрібності задуманого.

— На жаль, Київщина є аутсайдером з відкриття молодіжних центрів. Найбільше їх якраз у Донецькій області, — зазначив Ігор Янчук.

— Ми відвідали молодіжні центри “Теплиця” в Слов’янську, “Вільна хата”, “Леся Хаб” і “Арт Хаб”  в Дружківці, дитячо-молодіжний центр у Краматорську. Ці центри абсолютно різні. Але в усіх молодь захопливо проводить час. Там відбуваються кіноперегляди, майстер-класи, тренінги, виставки  і багато іншого.

За словами Ігоря Янчука,  відкриття молодіжного центру включає певні етапи: вибір приміщення, форми власності закладу (комунальна, приватна чи громадська),  визначення програми, напрямків і стратегій роботи, обладнання центру. У закладі мають працювати щонайменше два штатні працівники, які   пройшли відповідне навчання.

— Найчастіше молодіжні центри в Україні — це комунальні структури, які фінансуються з міського чи обласного бюджету. Ми це робимо своїми силами як громадська організація. Але сподіваємося на підтримку міста, громади, волонтерів, спонсорів, які допоможуть нам зробити в Переяславі молодіжний центр європейського рівня, — зазначив Ігор Янчук.

Арт-центр розміщується в приміщенні колишнього танцмайданчика “Сова” в парку імені Шевченка. До його потреб –  внутрішній простір і кілька кімнат.

— Раніше на цьому місці були танцювальні вечори. До речі, мої дідусь і бабуся якраз тут і познайомилися. Сьогодні колишній танцмайданчик – це наш внутрішній дворик, який ми хочемо наповнити затишком, музикою, книжками  й цікавими людьми, які прагнуть альтернативного відпочинку, — каже голова громадської організації. — Це приміщення нам надала приватна структура на дуже лояльних умовах.

Наразі у великому залі відбувається ремонт.

— Робимо ремонт власними силами.  Збираємося щовівторка і щочетверга у неробочий час. Поки що нас небагато, але сподіваємося, що  ідея  створення молодіжного центру залучить до нас й іншу активну молодь. Зараз шукаємо художників, які могли б розмалювати частину стін. Фарбами, пензлями і піцою забезпечимо.  

Фінансую проект я і переяславець Олександр Ментю. Витрати йдуть на декорації, тканину, фарби, перевезення та інше. Взяли на себе й комунальні платежі. Ми не плануємо в майбутньому  заробляти на арт-центрі. Це наш вклад у розвиток молодого покоління і міста загалом, — наголошує Ігор Янчук.

Поки що важко уявити, яким буде це приміщення після ремонту. Активісти планують презентувати молодіжний центр вже у вересні. Поки що він працюватиме в тестовому режимі. Адже  повне облаштування центру – робота не одного року. Зокрема, треба подбати про вентиляцію приміщення, опалення, необхідне технічне оснащення.

— Ми знаємо, що ще дуже багато роботи, але нікуди й не поспішаємо. Головне не зупинятися. Наразі розробляємо програму молодіжного центру. Плануємо, що тут будуть проводитися музичні й літературні вечори. Для цього облаштовуємо сцену-терасу з підсвіткою. Також у центрі відбуватимуться танцювальні й кіновечори. Екран маємо. Молодь матиме змогу взяти участь у різноманітних майстер-класах, тематичних семінарах, тренінгах, пограти в ігри, почитати книги. Молодіжний центр – це ще й платформа для неформальної освіти. Тут можна організувати курси ораторського мистецтва, акторської майстерності.

Плануємо облаштувати в центрі спортивний куточок. Встановимо турніки, бруси, тенісний стіл. Працюватиме і дитяча локація. Тобто в молодіжному центрі кожен зможе знайти те, що його цікавить.

Ігор Янчук вважає, що в майбутньому парк імені Шевченка може стати центром дозвілля у Переяславі.

– У ньому розміщується  районний будинок культури, НЦК “Зустріч” і працюватиме молодіжний центр. І це добре, що всі заклади такі різні. Кожен обере, як йому краще наповнити вільний простір. Я знаю, що міська влада планує провести реконструкцію парку. Коли його приведуть до ладу, він буде притягувати людей.

Активісти сподіваються, що до відкриття молодіжного центру долучиться  і місцеве самоврядування. Бо без нього втілити мрію в життя буде непросто.

– Ми знайшли приміщення і взяли на себе його облаштування. Очікуємо, що в місті знайдеться дві ставки для працівників молодіжного центру. Однією із кандидатур на цю посаду є переяславка  Марія Барабаш. Вона має відповідний сертифікат, їй цікаво працювати з молоддю, — зазначив очільник “Джем Толоки”.

Юлія Строчинська (“Вісник Переяславщини”)

Додати коментар