У Переяславі видають закордонні паспорти без затримки

Безвізовий режим з країнами ЄС, введений у червні 2017 року, викликав ажіотаж довкола отримання біометричних паспортів для виїзду за кордон. Минулого літа, щоб оформити закордонний паспорт у Переяслав-Хмельницькому районному секторі державної міграційної служби, люди приходили вночі й записувалися в “живу” чергу. А потім вистоювали в ній годинами. Для тих, кого міграційна служба не встигла прийняти, все повторювалося наступного дня. Видача паспортів, навіть термінових, затримувалася до двох-трьох місяців. Ускладнювалася ситуація ще й тим, що в одній черзі оформлювали закордонні паспорти і паспорти громадян України у формі ID-карток та видавали готові документи.

Як змінилася ситуація, журналіст “Вісника Переяславщини” запитали в начальника Переяслав-Хмельницького районного сектору ДМС Миколи Фесенка.

– За кошти управління державної міграційної служби було придбано новий комплект обладнання. Тепер один використовується для оформлення паспортів і зняття біометричних даних, інший – для видачі документів, – зазначив Микола Фесенко. – До кінця року буде ще один комплект. І тоді розділимо оформлення ID-карток і закордонних паспортів.

За словами очільника підрозділу, “живі” черги відійшли в минуле.

– Ситуація змінилася, коли з’явилася електронна черга, – каже він. – Зайняти місце в ній можна двома способами. По-перше, зареєструватися через сайт Державної міграційної служби. На сайті покроково пропонують обрати регіон, підрозділ, у якому ви хочете отримати послугу, вид послуги, дату й час. Реєстрація через сайт проводиться за 17 днів наперед. Нові дати для запису в електронну чергу з’являються кожного робочого дня опівночі. Треба встигнути забронювати місце раніше, ніж це зробить хтось інший. Тому краще не зволікати.

Інший варіант – зареєструватися через термінал у нашому підрозділі.  Людина отримує талон на чергу і приходить у зазначений день і час. Талони видаються з 9 години. Охочих багато, тому краще заздалегідь зайняти чергу. Прийти для отримання послуги краще за 20 хвилин. На моніторі в коридорі висвітлюється номер талону і час прийому. Точно в призначений час людину запрошують до кімнати. У підрозділі реєструються за 35 днів наперед.

Микола Фесенко зазначає, що підрозділ обслуговує за день 26 осіб: 13 талонів люди отримують через термінал і стільки ж через онлайн-реєстрацію на сайті ДМС. Усі оплати проводяться у міграційній службі через термінал.

За словами очільника, затримок у видачі закордонних паспортів більше немає. Терміновий виготовляється за 7 робочих днів, нетерміновий – за 20 робочих днів.

Дізнатися, чи готовий біометричний закордонний паспорт або ID-картка, можна на сайті ДМС. Або ж орієнтуватися за термінами виготовлення. Якщо нетерміновий, то буде готовий приблизно через місяць. Кур’єри доставляють документи в переяславський підрозділ ДМС щосереди і щоп’ятниці.

Адміністративний збір та вартість бланка за оформлення паспорта громадянина Укра­їни для виїзду за кордон становить: упродовж 20 робочих днів – 570 грн, за 7 днів – 830 грн. За виготовлення ID-картки – відповідно 279 і 366 гривень.

Керівник підрозділу зазначає, шо біометричний паспорт для виїзду за кордон можна оформити в будь-якому відділенні міграційної служби України або ж у сервісних центрах. ID-картки оформлюються лише за місцем реєстрації.

За словами Миколи Фесенка, найбільше непорозумінь виникає через те, що люди не знають графіка роботи міграційної служби. Нагадує, що з вівторка по п’ятницю підрозділ працює з 9 до 18 години (прийом громадян – до 17.00), а в суботу – з 9 до 16.45 (прийом громадян – до 16.00).

З 1 лютого 2017 року по 30 липня 2018 року Переяслав-Хмельницький районний сектор УДМС України видав 3510 паспортів громадянина України для виїзду за кордон (з них 1080 термінових) та 2684 паспорти громадянина України (з них 568 термінових).

Юлія Строчинська (“Вісник Переяславщини”)

Додати коментар