В Переяславі-Хмельницькому делегації естонців найбільше дякували за допомогу у євроінтеграції

Сьогодні, 10 квітня, у залі засідань міської ради Переяслава-Хмельницького (Київська область) відбулася урочиста зустріч численної делегації з естонського міста-побратима Пайде. Два десятки гостей, серед яких підприємці, освітяни та інші, прибули на чолі зі своїм мером Сірет Піхельгас. Крім міського голови Тараса Костіна, голови РДА Андрія Пряхіна, учасниками зустрічі були також колишні очільники міста Григорій Сокур, Тетяна Чайка, Іван Якимкенко, ряд нинішніх депутатів міської ради та інші.

Побратимські зв’язки між українським та естонським містами було започатковано ще у 2003 році. З того часу відбулося вже немало обмінів делегаціями, дружніх та ділових контактів між двома громадами. Цього разу прибалтійці завітали на два дні. До цього були в Одесі, а після Переяслава відвідають Київ. Програма перебування у нас має ознайомчий характер. Пайдійці відвідають музеї, заклади освіти і таке інше.

У міській раді зустріч проходила за посередництва місцевого перекладача, щоправда, з української не на естонську, а на англійську мову. Як пізніше з’ясувалося, практично всі гості в тій чи іншій мірі знають її, а ще російську. Тож інколи, коли естонці виступали своєю рідною, вони ж і перекладали з неї на російську.

Перед гостями виступили юні переяславські аматори, вихованці музичної школи. А Тарас Костін у своїй промові зазначив, що, як і Переяслав для України, Пайде для своєї країни є осередком великої історичної спадщини. Цього року місту виповнилося вже 725 років.

Та чи не найбільше естонцям, які вже давно є членами європейської спільноти, дякували за їхню підтримку України на шляху євроінтеграції. На завершення вітальної церемонії Тарас Костін подарував меру Пайде прапор Переяслава, запросив на святкування 1110 річниці міста восени цього року, а вона зі свого боку – керамічний макет башти, яка є історичним символом її міста. Після закінчення заходу мер також відповіла на деякі запитання місцевих журналістів.

Сірет Піхельгас, якій зараз 39 років, стала мером міста з 11-тисячним населенням (одне з найменших в Естонії) лише два роки тому. Відповідно до місцевого законодавства її обирали не прямим голосуванням, а в тамтешній раді, яка нараховує 21 депутата, що представляють 4 політсили. Наголосила, що між її колегами бувають серйозні дискусії, але до якихось драматичних протистоянь не доходить. В цілому її робота їй подобається, а місто розвивається значною мірою і завдяки різним програмам ЄС, членом якого є її країна.

Проблема безробіття, яка турбує багатьох, у них також є, але незначна. Бо з іншого боку немало молодих естонців, спеціалістів поїхало на роботу до європейських країн з більш високим рівнем життя, зокрема, до сусідньої Фінляндії. Як наслідок, зараз у країні в цілому і їхньому місті зокрема є дефіцит працівників робочих спеціальностей, спеціалістів. І от на вільні місця знаходять можливість приїхати та влаштуватися навіть заробітчани з України. Хоча емігрантами вони називають не таких заробітчан, а біженців із Сирії, яких їм розподіляє ЄС, хоча їх поки що мало – лише 120 осіб.

Леонід МІЛЮТІН (Міськрайонна газета “Вісник Переяславщини”)

Делегація з міста Пайде цього дня відвідала – музей «Заповіту Т.Г.Шевченка», (генеральний директор Олексій Лукашевич), ДНЗ №10 «Любавонька» (завідувачка Любов Томенко), дитяче реабілітаційне відділення Переяслав-Хмельницького центру соціального захисту пенсіонерів та інвалідів (генеральний директор Раїса Голованова) та зробили оглядову екскурсію по місту Переяславу-Хмельницькому з відвідуванням Меморіального Кургану Слави.

Додати коментар