Єлизавета Миздренко для ветеранів праці влаштовує незабутні поїздки

Наприкінці квітня цього року голова Переяслав-Хмельницької міської ради ветеранів Єлизавета Миздренко, 81 рік, взяла участь у траурному мітингу з перепоховання воїнів, які загинули в роки Другої світової війни. Ця урочиста церемонія відбулася в селі Ходорів, що на Миронівщині. До слова, щороку члени пошукової організації “Пошук” Білоцерківського району знаходять все нові і нові непоховані останки солдатів, які потім належним чином хоронять в братській могилі. Цього року було знайдено рештки 84 безіменних воїнів в Миронівському районі.

А напередодні Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв Другої світової війни, який щорічно в Україні відзначають 22 червня, Єлизавета Прокопівна організувала в Ходорів поїздку для 25 ветеранів праці нашого міста. Окрім цього, наші земляки відвідали меморіальний комплекс “Букринський плацдарм”, що в Балико-Щучинці Кагарлицького району, який також пов’язаний з однією із найтрагічніших сторінок нашої історії – форсуванням Дніпра восени 1943 р. До слова, історики і досі сперечаються, скільки радянських воїнів загинуло у тих боях: лише в Балико-Щучинці та Ходорові поховано більше 5 тисяч осіб (це ті, кому вдалося перепливти Дніпро і чиї останки було знайдено).

Подорожуючи Миронівщиною, переяславці зупинилися і на перехресті доріг Тулинці – Грушів – Пії – Канів, де також поклали квіти до пам’ятника – символу безмежної шани, вічної пам’яті про героїзм та відвагу десантників під час операції з визволення Києва, який минулого року було споруджено на місці десантування десантників-парашутистів під час боїв на Букринському плацдармі в 1943 році.

– На миронівській землі нас радо зустрів і провів для нас незабутню екскурсію місцями бойової слави голова Миронівської районної ради Ігор Савченко, за що ми йому дуже вдячні, – говорить Єлизавета Миздренко. – А ось за смачну юшку із сома, якою ми смакували на березі Дніпра у Ходорові, дякуємо місцевій листоноші Олі та її знайомим рибалкам. А завела я приязні стосунки із цією привітною жінкою, коли минулого року із робочим візитом була в її селі Ходоров. За гостинний прийом Олі ми вручили на вишитій серветці обрядову хлібину та запросили до себе в гості.

Наразі у Переяславі проживає 19 учасників бойових дій Другої світової війни. Двоє з них – 87-річний Кирпенко Віктор Прохорович та 91-річний Любченко Георгій Олександрович – взяли участь у мітингу-реквіємі з нагоди Дня вшанування пам’яті жертв Другої світової війни, який минулого місяця відбувся у нашому місті. Після покладання квітів ці поважні ветерани та ще 19 ветеранів праці міста завітали до ресторану “Дружба”, де для них був накритий обід.

Організувала Єлизавета Прокопівна для людей старшого покоління і гуляння на Івана Купала.

– А ще цьогоріч із ветеранами праці ми їздили до столиці, де побували і в театрі, і в опереті. Нині ж організовую поїздку на цікаве промислове підприємство у Борисполі, – сказала Єлизавета Миздренко.

Олена МАТВІЄНКО (“Вісник Переяславщини”)

Додати коментар