Переяслав прийняв Х ювілейні Всеукраїнські змагання “Сокіл-Джура-2018”

3 липня на центральній площі міста урочисто відкрився десятий Всеукраїнський етап дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл-Джура-2018: Наддніпрянська січ”. До нашого міста приїхали учасники від 24 областей України та міста Києва. Урочистості розпочались від пам’ятного знаку присвяченому першій згадці в літописі 1187 року слова “Україна”. Про наше історичне місто учасникам гри розповів заступник генерального директора НІЕЗ “Переяслав” із наукової роботи Олександр Колибенко. Від пам’ятного знака в супроводі військового оркестру величезною колоною юнаки та дівчата вигукуючи патріотичні гасла вирушила на центральну площу міста, де на них очікували віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко, голова КОДА Олександр Горган, патріарший намісник, митрополит Переяславський і Білоцерківський УПЦ КП Епіфаній, голова РДА Юрій Клименко, голова районної ради Петро Качкалда та міський голова Тарас Костін.

Після підняття прапорів України, Переяслава та гри “Сокіл-Джура” відбулась урочиста передача символу гри “Джура” (дерев’яна скульптура українського богатиря Котигорошка) від делегації із Харківщини, яка приймала Всеукраїнські ігри в 2017 цьогорічним господарям представникам Київщини. Юнаки та дівчата віддали шану бійцям, які стоять на захисті батьківщини на сході держави і хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні вшанували пам’ять загиблих.

Вітаючи учасників фінальної гри віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко зокрема зазначив:

Це не просто так, визначили Переяслав місцем прийняття ювілейних, 10 ігор “Сокіл-Джура”. Переяслав завжди славився військовими традиціями. Ще з часів Київської Русі вояки стояли на захисті Вітчизни. За часів славного українського козацтва тут був потужний Переяславський полк, який громив ворогів і тих хто справа, і тих хто зліва. Громили всіх здобуваючи волю для свого народу. Любити свою Україну і захищати її у всі часи було серйозно, тож Уряд і держава підтримує такі заходи, які сьогодні відкриваються у Переяславі. З отриманням Незалежності багато хто із українців думав, що нам не потрібне ні військо, ні згадок про наше славне минуле, адже навколо нас одні брати. Аж поки “братська” Росія не напала, і не почала вбивати українців. І ось тепер ми маємо боронити нашу землю.

Як би не склалась ваша доля в подальшому, хтось стане військовим, хтось обере мирну професію та ви маєте завжди любити Україну, бо іншої землі у нас немає, і ніде ви не будете шанованими та любими, як тільки тут на рідній українській землі.

Гарних вам військово-патріотичних навчань, і гарного вам спілкування заради нашої єдиної рідної української землі. Слава Україні!

Героям слава – пролунало у відповідь з площі. Після всіх вітань та невеличкої концертної програми підготовленої артистами НЦК “Зустріч”, рої урочистою ходою з військовим вітанням пройшли повз трибуну з почесними гостями. А згодом відвідали і Вознесенський собор збудований коштом гетьмана Івана Мазепи.

4 липня рої розпочнуть змагання з подолання смуги перешкод та стрільби.

Володимир Набок (“Вісник Переяславщини“)

Додати коментар