Литовські телевізійники знімали програму про спільне минуле наших країн

Нещодавно до Переяслава завітала литовська експедиція під керівництвом професора історії, колишнього декана історичного факультету Вільнюського університету Альфредаса Бумблаускаса. Гості припливли до нашого міста на величезному човні «Князь Вітовд Великий», який побудували за старовинними кресленнями. До складу експедиції увійшли історики, натуралісти, музиканти та спортсмени, а також знімальна група та журналісти литовського телебачення каналу LRT, загалом 16 осіб. Редактор популярної в Литві телепрограми «Історичні експедиції» Аурімас Рагукайтіс розповів:

– У Литві великою популярністю користуються телепередачі, присвячені її історії. Зараз ми працюємо над зйомками четвертого сезону так званого реаліті-шоу, в якому за допомогою телебачення розповідаємо історію литовської держави. Найцікавіше в тому, що ми разом зі знімальною групою відвідуємо історичні місця в країнах, із якими маємо спільне минуле.

Аурімас розповів, що у першому сезоні учасники телепрограми пройшли на реконструйованих за старовинними кресленнями човнах річками Литви від Каунасу до Балтійського моря. У другому сезоні подолали шлях від витоків річки Німан Білоруссю і висвітлювали історію Великого Князівства Литовського. Третій сезон присвятили спільній історії Литви та Польщі. Подорож відбувалась річками Нарев та Вісла. Четвертий сезон – спільна історія Литви та України. Експедиція цього разу земним шляхом побувала у Львові, Луцьку, Рівному. Потім човном, який спустили на воду на річці Прип’ять, вирушили до Києва. Після дводенного перебування в столиці литовці прибули до Переяслава.

У музеї просто неба експедицію привітав міський голова Тарас Костін та вручив її учасникам пам’ятні подарунки.

Під час екскурсії музеєм народної архітектури та побуту гостей запальними піснями та танцями привітав ансамбль народної пісні та побутового танцю «Громиця» (художній керівник – Євген Пихтін). Литовці, які під час екскурсії поводились доволі стримано, після кількох українських народних пісень ансамблю пожвавилися, а коли почули у виконанні «Громниці» іспанську фольк-музику, то і зовсім розвеселилися. Їх захопленню не було меж, коли жіноча група «Громниці» запросила до танцю. Гості старанно вивчали рухи танцюристів і вдало їх повторювали. А на завершення попросили навчити їх танцювати під популярну, як виявилось, у Литві пісню «Ти ж мене підманула».

По завершенню концертної програми старший науковий співробітник НІЕЗ «Переяслав» Наталя Ревега провела для литовців майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки, а завідувач науково-дослідним сектором Оксана Степанова ознайомила гостей з давнім українським ремеслом – ткацтвом.

Гості з Литви відвідали і місто. В мандрівці історичними куточками Переяслава литовців супроводжував заступник генерального директора НІЕЗ «Переяслав» з наукової роботи, професор Олександр Колибенко. Учасники експедиції відвідали колишню синагогу (нині приміщення фабрики художніх виробів), де придбали українські вишиванки та ознайомились з історією будівлі, а також площу Переяславської ради, де розмова йшла про козацькі часи України, а також про роль литовського князя Януша Радзивілла в політичних стосунках між Україною, Польщею та Литвою. Крім цього, литовці відвідали місце, де колись розміщувався будинок класика єврейської літератури Шолом-Алейхема.

Увечері гості повернулись на свій човен, який був пришвартований на базі переяславського крейсерського яхт-клубу, і вирушили до Канева. Подорож Україною литовці планують завершити аж в Одесі.

Володимир Набок (“Вісник Переяславщини“)

 

 

Додати коментар