Відбулося засідання архітектурно-містобудівної ради

13 червня у залі будинку самоврядування відбулося засідання архітектурно-містобудівної ради.

У його роботі взяли участь: міський голова Тарас Костін; голова архітектурно-містобудівної ради, Анна Степаненко – головний архітектор міста; секретар комісії, у зв’язку з відпусткою Горбунової Ю.О., виконувала обов’язки  Юлія Вакуленко – заступник головного архітектора; члени комісії: Григорій Карнаух – перший заступник міського голови; Петро Бочарін – секретар Переяслав-Хмельницької міської ради; Валентина Гринець – керуюча справами виконавчого комітету Переяслав-Хмельницької міської ради; Наталія Медведенко – начальник юридичного відділу; Олександр Вітківський – начальник відділу капітального будівництва та житлово-комунального господарства;   Микола Андрієнко – директор ПП “ПЕРЕЯСЛАВПРОЕКТ”; Віталій Іващенко – заслужений будівельник України; Петро Пурденко – директор ТОВ “АБСОЛЮТ ПРОЕКТ БУД”; Олександр Слюсар – начальник “КП “УК “ВУЖКГ”; Владислав Юденко – голова комісії з питань земельних відносин, архітектури, будівництва та комінального майна Переяслав-Хмельницької міської ради; гості.

Архітектурно-містобудівна рада розглянула питання щодо реконструкції центральних парків міста, а саме парку ім. Т. Шевченка та парку ім. Г. Сковороди. Були представлені ескізні пропозиції планувальної структури парків та їх візуалізація. Відбулося їх обговорення членами та гостями засідання, після чого заслухали пропозиції всіх бажаючих.

Також на засіданні архітектурно-містобудівної ради було презентовано Миколою Богатирем проект «Корінь нації-мандрівка Україною крізь віки», що має на меті розвинути туризм у місті Переяславі, на Переяславщині і Лівобережній Київщині. Реалізація даного проекту дозволить відкрити для туриста у рази більше об’єктів, які можна відвідати (а це не лише музеї) і таким чином  затримати гостей на Переяславщині на 2-3 дні. 

До проекту «Корінь нації-мандрівка Україною крізь віки», над розробкою та реалізацією якого вже не один рік працює велика команда ентузіастів, за сприяння науковців, фахівців з туризму, представників органів місцевого самоврядування та ін., входять 4 туристичних маршрути:

автомобільний – дистанція 340 км (Лівобережна Київщина),

річковий – дистанція 42/3.5 км  (Переяславщина/Переяслав),

велосипедний – дистанція 39 км (Переяславщина),

пішохідний – дистанція 3.6 км (Переяслав).

Цього разу, найбільшої уваги було приділено саме пішохідному маршруту «Україна-1187», оскільки саме він дістав найбільше схвальних відгуків від організаторів та учасників семінару-тренінгу «Патріотичні екскурсії Київщиною-2017». До слова, учасники подібного семінару мали змогу першими пройти цим маршрутом і відзначити його потенціал.

Основна лінія маршруту бере свій початок від місця, де стоїть Пам’ятний знак на честь першої літописної згадки назви краю «Україна». У ході обговорення  маршруту Микола Богатир озвучив наступні пропозиції  щодо оптимізації об’єкту та прилеглої території: зробити план-реконструкцію; звузити пішохідну зону, зробити карман для 2-3 екскурсійних авто, які не перешкоджатимуть руху транспорту в місті; прибрати газон біля пам’ятника, так як довкола нього розміститися великій екскурсійній групі буде дуже незручно; провести благоустрій території, де розміщений якір; встановити 2 вказівники (1 – до головних туристичних локацій Переяслава; 2 – до головних міст України та світу); замінити сходи на більш привабливі, де на кожній вертикальній площині буде рік видатної події Переяслава, та короткий опис що він символізує; зберегти та паспортизувати дерево, яке особисто посадив Михайло Іванович, у парку, що знаходиться поруч його будинку; розглянути наступну пропозицію щодо встановлення пам’ятника  М. Сікорському неподалік пішохідної зони вул. Б. Хмельницького, навпроти будинку, де мешкав Михайло Іванович. Саме це місце має багато чого спільного із видатним фундатором музейної справи, саме тут, має всі шанси розпочинатись чи не головний маршрут Переяслава і саме тут, як один із варіантів може бути встановлено цей пам’ятник.

Також піднімалось питання доступності візуалізації оборонних укріплень Переяслава, доступу до так званої «Шевченкової каплички», консервації монастирської стіни, збереження та відкриття доступу до деяких історичних, меморіальних та вікових дерев нашого міста тощо… 

Переяслав – має стати туристичною Меккою, тож варто усім докласти зусиль для того, щоб ця теза втілилася в життя якнайшвидше.

Додати коментар