Члени архітектурної ради розглянули питання створення та розміщення пам’ятника Герою України Михайлу Сікорському

8 червня 2018 року в залі засідань Переяслав-Хмельницької міської ради відбулося засідання архітектурно-містобудівної ради при відділі містобудування, архітектури та використання земель управління комунального будівництва, ЖКГ, архітектури та містобудування, земельних відносин та ДАБК виконкому Переяслав-Хмельницької міської ради, яке провела головний архітектор міста, голова ради Анна Степаненко. В роботі засідання взяли участь члени ради: головний архітектор Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» Мирослава Шкребтієнко, перший заступник міського голови Григорій Карнаух, секретар ради Петро Бочарін, керуюча справами міськвиконкому Валентина Гринець, директор ПП «ПЕРЕЯСЛАВПРОЕКТ» Микола Андрієнко, директор ТОВ «АБСОЛЮТ ПРОЕКТ БУД» Петро Пурденко, головний інспектор Переяслав-Хмельницького районного сектору ГУ ДНС України в Київській області Олександр Бутенко та головний фахівець цивільного захисту Валентин Свириденко, Заслужений будівельник України Віталій Іващенко, начальник КП «УК «ВУЖКГ» Олександр Слюсар, а також керівники і спеціалісти окремих управлінь та відділів міської ради. Присутні розглянули питання порядку денного, а саме: пропозиції щодо виготовлення та вибору місця встановлення пам’ятника видатному сподвижнику музейної справи міста, Герою України Михайлу Івановичу Сікорському, про виготовлення та встановлення інформаційних вказівників, про виготовлення, дизайн та встановлення в’їзного знаку в місто, а також питання виготовлення будівельного паспорту на об’єкт по вулиці Грушевського.

Архітектор Анна Степаненко повідомила писутніх, що є три пропозиції щодо місця розміщення пам’ятника Михайлу Сікорському, це Борисоглібська площа, парк Шевченка (біля приміщення районного будинку культури з боку пожежної частини) та сквер імені Шимченка (біля місцевого РАГСу). Директор ТОВ «АБСОЛЮТ ПРОЕКТ БУД» Петро Пурденко запропонував розмістити монумент на земельній ділянці загального користування, що на перехресті вулиць Івана Маземи та Шевченка біля приміщення місцевого РЕМу. Секретар ради Петро Бочарін повідомив про пропозицію розмістити пам’ятник на земельній ділянці навпроти музею «Заповіту» на місці старої споруди, яка знаходиться в аварійному стані. Архітектор Мирослава Шкребтієнко запропонувала зробити пам’ятник Михайлу Сікорському частиною комплексу, який можна було б побудувати на місці старої військової частини, що знаходиться в центрі міста. До обговорення долучилися запрошені гості: скульптор Володимир Шолудько та скульптор-монументаліст Юрій Козерацький. Вони ознайомили присутніх з прикладами виконання скульптур та встановленими авторськими скульптурними композиціями в різних місцях України, поділилися досвідом втілення скульптурних композицій в різних матеріалах та їх поєднаннях із застосуванням традиційних та новітніх технологій. Юрій Козерацький звернув увагу присутніх на необхідність вдалого поєднання художньої виразності скульптури та її розташування на місцевості, що дасть змогу донести до спостерігача потрібну емоційну складову, закладену в загальний образ. Віталій Іващенко запропонував провести Всеукраїнський конкурс на кращий ескіз пам’ятника Михайлу Сікорському. Учасники засідання вирішили відвідати всі запропоновані місця вірогідного розташування майбутнього пам’ятника Михайлу Сікорському разом із скульпторами, та визначити серед них найбільш вдалі

З другого питання члени архітектурної рад заслухали та обговорили інформацію головного архітектора Анни Степаненко про встановлення на території міста інформаційних вказівників. Присутні розглянули декілька варіантів таких вказівників та обговорили питання їх виготовлення, застосування різних матеріалів та дизайну. Була висловлена пропозиція дочекатися рішення Верховної Ради України з питання повернення історичної назви міста, а потім відкоригувати тексти на майбутніх вказівниках.

При розгляді питання про виготовлення в’їзних знаків у місто було обговорено три нових пропозиції, дві з яких запропонували присутні на засіданні скульптори. Вони надали два ескізи в’їзних знаків. По закінченні засідання присутні розглянули організаційні питання.

 

 

Додати коментар