На Київщині відбулася презентація проекту “Гадяцька сорочка”

Захід проведено співробітниками Музею українських обрядів спільно із Zeta_atelier з метою популяризації народних сорочок, що побутували у Гадяцькому районі Полтавщини із фондової збірки НІЕЗ «Переяслав».

Характеристику та аналіз колекції гадяцьких сорочок здійснила завідуюча сектором «Музей українських обрядів» Світлана Зубер.

Тетяна Серебреннікова ознайомила поціновувачів традиційного українського мистецтва, зокрема, вишивки із таким етнографічним явищем в українській культурі, яким є гадяцька сорочка. Були продемонстровані відшиті із колекційних нові зразки та вироби, з  метою використання їх у побуті, також для музейно-просвітницької, виставкової, освітньої діяльності, а саме для проведення майстер-класів з вишивки, використання досліджених етнографічних взірців і відтворення орнаментів у сучасних роботах науковців та майстринь-вишивальниць.

Відвідувачі дізналися про особливості крою гадяцької сорочки від Тетяни Зез. Вона також розповіла про використання елементів шитва у сучасному вбранні українців.

Учасникам проекту був проведений майстер-клас «Покрій традиційної української сорочки».

Молодший науковий співробітник НДС «Музей українських обрядів» Захарченко С.М.

Додати коментар