Прем’єра вистави «Гніздо сірого птаха» від студентського театру «Бродвей»

Нещодавно  всіма  відомий студентський театр «Бродвей» Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди порадував своїх палких шанувальників новою виставою під назвою «Гніздо сірого птаха». Автором п’єси є студент історичного факультету, керівник театральної трупи Сергій Редька. Сергій відповів на декілька запитань.

  • Як виникла ідея написати п’єсу, це твоя перша спроба?
  • Ідея виникла зовсім спонтанно. Одного вечора ми сиділи з товаришем в мене вдома, обговорювали цікаві події того дня і він запропонував мені спробувати написати п’єсу, яку можна було б зіграти на сцені. В нас було одне бачення п’єси, зовсім інші ідеї, які кардинально відрізнялися від того, що вийшло. Це була дійсно моя перша спроба написання сценарію на повноцінну виставу, і дуже сподіваюся, що нашим глядачам сподобалось. Адже сучасне суспільств дуже вимогливе, і йому важко вгодити.
  • Розкажи про свою п’єсу? Чому саме така назва «Гніздо сірого птаха» ?
  • “Гніздо сірого птаха” – це вистава-порівняння. “Гніздо” – це маєток, а “Сірий птах” – його господар. Вся вистава написана на почуттях. Основна мета її полягала в тому, щоб показати дійсність тиранії батька, вічну проблему кохання та почуттів, показати, як часто ми робимо помилки, та що інколи брехня заради блага необхідна. Але є й інший підтекст. В сценарії використано багато біографічних слів, і лише одна людина в світі знає основну суть їх та де схований підтекст. Але ім’я цієї людини залишиться таємницею.
  • Як до п’єси віднеслася театральна трупа?
  • Спочатку, всі були здивовані, адже вони не знали, що я збираюсь зробити. Після того, як рукопис був готовий і вони почитали, то почув позитивні відгуки. Однак страх того, що люди не зрозуміють всієї глибини постановки звичайно була.
  • Як глядач сприймав виставу?
  • Ми вражені, що збираємо повні зали і від того, як аудиторія співпереживає разом з нами. Тішимося, що є для кого робити постановку. З того, що я бачив і чув, вистава дійсно була сприйнята на “ура”. Адже я побачив в очах людей ті почуття, на які розраховував. Та і, звичайно, багато позитивних відгуків чую від знайомих, друзів, які відвідали виставу. Дуже сподіваюся, що наша вистава залишиться в серцях  людей.
  • Акторам потрібні грим, костюми, оформлення залу. Хто вас цим забезпечує?
  • Зазвичай ми все оформлюємо своїми силами. Проте інколи просимо допомоги в соціально-гуманітарному відділу. Керівник відділу Андрій Володимирович зі своєю командою завжди протягує руку допомоги, як із поповненням кошторису, коли не вистачає фінансів, так і з костюмами, за що ми їм дуже вдячні.
  • Ти почуваєшся щасливим? Знаєш у чому твоє щастя?
  • Так, я дійсно щасливий, що мій сценарій не залишився на поличці нездійснених мрій. Моє щастя в коханні, адже лише в ньому ми знаходимо справжню істину. Головне питання нашої вистави звучало так: “На що ви готові заради кохання?”, я гадаю, що в цьому наше щастя. Адже і я  в свій час зробив один вибір, без якого цієї вистави не було.
  • Що побажаєш юним акторам, які тільки розпочинають свій творчий шлях в студентському театрі «Бродвей»?
  • Ніколи не потрібно боятись. Це шоста вистава яку я граю в студентському театрі і ніколи не пошкодував, що прийшов. Тому, я хочу, аби люди йшли й пробували свої сили. Якщо не спробуєш, ніколи не будеш знати: «а що було б?». Я завжди радо вітаю нових людей в лоні нашої театральної студії.

Гучними оплесками проводжали акторів глядачі. Зичимо авторам і виконавцям шаленого успіху та нових творчих знахідок. Сподіваємося, що наступна зустріч із BROADWAY”  не за горами.

Ольга Науменко, фахівець соціально-гуманітарного відділу

Додати коментар