Відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Підготовка педагога ХХІ століття крізь призму ідей Василя Сухомлинського»

22 травня в Переяслав-Хмельницькому державному педагогічному університеті імені Григорія Сковороди відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Підготовка педагога ХХІ століття крізь призму ідей Василя Сухомлинського», присвячена актуальним питанням сучасної освіти і включена до програми заходів Національної  комісії України у справах ЮНЕСКО щодо відзначення 100-річчя від дня народження Василя Сухомлинського.  Конференція проходила під егідою Міністерства освіти і науки України, Департаменту Національної академії педагогічних наук України, Департаменту освіти і науки, Київської обласної державної адміністрації, Всеукраїнської асоціації Василя Сухомлинського та Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди.

В роботі конференції взяли участь науковці, вчені з України. Розпочалися урочистості в актовій залі Переяслав-Хмельницького університету імені Григорія Сковороди із вітальних слів, які прозвучали від  ректора університету Віктора Коцура, міського голови Тараса Костіна та директора Департаменту освіти і науки Київської обласної державної адміністрації Віри Рогової.

Робота пленарного засідання була виваженою, інформативною та цікавою. Свої наукові досягнення щодо наукової спадщини Василя Сухомлинського у своїх виступах висвітлили: Голова Всеукраїнської асоціації Василя Сухомлинського, дійсний член Національної академії педагогічних наук України, головний науковий співробітник Інституту педагогіки НАПН України, доктор педагогічних наук, професор Олександра Савченко, яка виступила із доповіддю «Підготовка вчителя в умовах модернізації початкової освіти в діалозі з В.О. Сухомлинським», директор Департаменту освіти і науки Київської обласної державної адміністрації Віра Рогова, яка у своєму виступі висвітлила актуальність педагогічних ідей Василя Сухомлинського для розвитку професійної майстерності сучасного вчителя; дійсний член Національної академії педагогічних наук України, доктор психологічних наук, професор, директор Інституту проблем виховання НАПН України Іван Бех («Одухотворення як провідний принцип Василя Сухомлинського у вихованні особистості»), кандидат педагогічних наук, професор кафедри педагогіки ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» Антоніна Розсоха («Педагогічні ідеї В.О. Сухомлинського у професійній підготовці майбутніх учителів природничого циклу»); директор НВК «Павлиська загальноосвітня школа  І-ІІІ ступенів – ліцей імені В.О. Сухомлинського» Валентина Деркач («Зростання педагогічної майстерності вчителів у контексті педагогічної спадщини В.О. Сухомлинського в умовах Нової української школи»).

З особливою увагою учасники конференції слухали цікаву,  змістовну доповідь Ольги Сухомлинської, доктора педагогічних наук, професора, дійсного члена НАПН України, дочки великого педагога                                        О.В. Сухомлинського – «Відвідування уроків і аналіз роботи вчителя – складова діяльності керівника школи (на прикладі Василя Сухомлинського)». На завершення пленарного засідання Юрій Мальований – член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України, старший науковий співробітник, вчений секретар відділу загальної середньої освіти НАПН України прочитав власного вірша «Мій Василь Сухомлинський». Під час пленарного засідання високоповажних гостей вітали вихованці ЗОШ №6, які продекламували вірші про вчителя, акробатична студія «Фантазія» (керівник Тетяна Ковшун), хореографічний колектив «Джерело» (керівник Ірина Марченко), та вокалісти університету Анастасія Петрова, Азубіке Чіджоке та інші.

У другій половині дня робота конференції продовжилася за трьома секційними напрямами: «Педагогічні ідеї Василя Сухомлинського в Новій українській школі», «Сучасний учитель як особистість і фахівець: діалог із Василем Сухомлинським» та «Підготовка майбутнього вчителя до роботи в умовах упровадження інклюзивного навчання».

Учасники конференції обговорили ідеї національно-патріотичного виховання у спадщині Василя Сухомлинського, провідні концепції гуманної педагогіки відомого лінгводидакта, особистість учителя у світогляді Василя Олександровича тощо. На конференції було відмічено, що Василь Олександрович написав чимало праць, найвідомішими серед яких є «Серце віддаю дітям», «Павлиська середня школа», «Розмова з молодим директором», «Листи до сина». Педагогам і батькам він давав дієві поради, закликаючи до формування нового молодого покоління, до боротьби з егоїзмом та іншими людськими вадами. Він закликав учителів до тісної співпраці з батьками.

Родзинкою заходу стала культурно-мистецька акція «Обніміться ж, брати мої», яка задекларувала своєю метою впродовж 2018-2019 рр. вишити «Рушник Тарасу». Вона присвячена 205-й річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Ініціаторами Акції разом з Музеєм українського рушника виступили Державний професійно-технічний навчальний заклад «Переяслав-Хмельницький центр професійно-технічної освіти». В цій акції взяли участь і гості конференції, які на полотні залишили свій стібок та подарували частинку свого тепла.

Цього дня для всіх гостей було підготовлено цікаві екскурсії мистецькими аудиторіями та виставковими експозиціями університету. Всі бажаючі могли ознайомитися з виставкою творчих робіт учасників «Конкурсу художньої ілюстрації до творів В.О. Сухомлинського, виставкою-ярмаркою «Переяславський сувенір» творчих робіт викладачів та студентів спеціальності «Образотворче мистецтво», взяти участь у різноманітних майстер-класах: «Колорит сучасного орнаменту. Мішані техніки декупажу», «Мистецтво батику. Виготовлення традиційної української хустки в мініатюрі», «Інновації в художньому текстилі», «Світ сучасного колажу», «Імпасторельєфний живопис»», «Арт-імпровізація. Нетрадиційний живопис» та взяти участь у тренінгах.

Завершилося дійство спільною фотосесією на Алеї академіків, висадженій до 90-річчя Василя Сухомлинського.

Проведення таких конференцій по всій Україні свідчить про те, що праці Василя Сухомлинського не залишилися поза увагою сучасних педагогів і батьків, є дійсно вартісним здобутком вітчизняної науки й культури.

Василь Олександрович своєю творчістю, своєю працею, своїм подвижницьким життям продовжує об’єднувати педагогів різних країн, а найперше – вчителів його рідної землі.

Ольга Науменко, фахівець соціально-гуманітарного відділу вишу

Додати коментар