Як відбувається оформлення субсидії у 2018 році

Тарифи на комунальні послуги з кожним роком стрімко зростають, тому все більше українців замислюються над питанням оформлення субсидії. Що таке субсидія та які зміни відбулися за 2017-2018 роки, детально розкажемо у нашому ефірі.

Субсидія згідно з Постановою Кабінету Міністрів України― безготівкова допомога для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг.Право на дану допомогу мають громадяни і сім’ї, для яких вартість житлово-комунальних послуг перевищує 15 відсотків доходу сім’ї в цілому, а для сімей де є діти чи  інваліди I, II групи – 10 відсотків, а також якщо родина складається повністю з непрацездатних громадян (інваліди, пенсіонери).

Отримати державну допомогу також можуть безробітні громадяни, якщо людина працездатного віку не працює, не служить в армії, не вчиться, йому при оформленні субсидії зараховується не більше двох прожиткових мінімумів – 3248 гривень.

При цьому комісія при розгляді заяв від претендентів на субсидію може встановити згадану державну допомогу на базі одного – 1624 гривень, а не двох прожиткових мінімумів. На рішення впливають особисті обставини кожного.

         Якщо ви орендуєте житло, ви також маєте право на отримання субсидії, але за умови наявності договору оренди приміщення з  місяця звернення  до  дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж  на  12 місяців та до кінця місяця, в якому закінчується строк дії  договору   найму   (оренди).  На  наступний  строк  субсидія призначається  за особистим зверненням орендаря. З договором про оренду житла з підписами орендаря та орендодавця, необхідно звернутися до органів соціального захисту де вам і нададуть державну допомогу.

Варто зауважити, що субсидію можуть отримати не лише  особи які зовсім не мають коштів на виплату комунальних послуг. У цілому можна мати наприклад, автомобіль, і при цьому цілком законно розраховувати на допомогу держави в оплаті комунальних послуг. Правда, важливі нюанси при оформленні допомоги все ж є.

По-перше – обсяги споживання комунальних «благ». Кабмін жорстко обмежує кількість газу, електроенергії, тепла, холодної та гарячої води, які можуть споживати громадяни, що розраховують на житлову субсидію. Також до уваги береться «житловий мінімум»: 13,65 квадратних метрів на людину плюс 35,22 «квадратів» на сім’ю.

Якщо ви опалюєте житло газом, для отримання матеріальної допомоги необхідно витрачати не більш ніж 5,5 кубометрів газу на квадратний метр житла. Якщо «палите» електрикою – 65 кВт на метр.

Друга умова― Ваші доходи. Правила, встановлені урядом, забороняють нараховувати житлові субсидії тим, хто в останні 365 днів робив покупки на суму 50 000 гривень і більше. Але є винятки:

  1. оплата навчання дитини;
  2. оплата дорогого лікування одного з членів сім’ї;
  3. вартість протезно-ортопедичних виробів та реабілітації.
  4. тривале накопичення коштів на покупку квартири;
  5. вартість отриманих санітарно-курортних путівок;

Крім того, якщо громадянин все-таки зробив велику покупку, то надання субсидії не припиниться в період нарахування пільг. Але цей факт може вплинути на умови призначення субсидії на наступний термін.

Також на оформлення пільги не впливає майно, отримане у спадок або в якості подарунка. Цей дохід не враховується в декларації про доходи сім’ї і не береться до уваги при розгляді заявки на отримання пільг.

 

А як проходить оформлення субсидії?

Призначення субсидії здійснюється на підставі заяви та декларації ( зразок заяви та декларації можна знайти на сайті Міністерства соціальної політики України. Документи можуть бути подані особисто або надіслані поштою. Для отримання пільги слід звернутися в управління праці та соціального захисту за місцем своєї прописки. З собою слід мати: заяву на надання субсидії, довідка про доходи та витрати всіх осіб, які прописані або проживають в квартирі.

Крім того, в Україні працює система онлайн-оформлення субсидій завдяки якій ви легко зможете заповнити онлайн заяву та декларацію, не витрачаючи багато зусиль та часу.

Протягом кількох тижнів з моменту отримання документів соціальна установа письмово повідомить Вас про рішення з приводу надання допомоги та її розміру. Субсидія безповоротно призначається на 12 місяців, а не на півроку, як було раніше. Вона автоматично перераховується на наступний термін вже без додаткових заяв.

Щодо самостійного розрахунку субсидії, то тут також все доволі зрозуміло. Для цього необхідно знати : сукупний розмір доходу усіх працюючих членів сім’ї; розрахунок обов’язкового відсотка платежу за послуги ЖКГ; обчислення розміру обов’язкового платежу.

Розрахувати розмір субсидії можна також на сайті Міністерства соціальної політики України.

Додати коментар