Заява МЗС України щодо 74-ї річниці депортації кримських татар та вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу

18 травня в Україні вшановують пам’ять жертв депортації кримськотатарського народу, яка стала однією з найтрагічніших сторінок історії 20 сторіччя. Верховна Рада України визнала цей злочин сталінського режиму геноцидом кримськотатарського народу. В ім’я відновлення історичної правди закликаємо наших міжнародних партнерів віддати шану невинним жертвам та засудити цей злочин тоталітарного комуністичного режиму.

Сьогоднішній кремлівський режим та його окупаційна адміністрація в Криму так само вдалися до зухвалого терору проти кримськотатарського народу. Окупанти заборонили Меджліс. Переслідування та фізичне знищення кримських татар набули системного характеру. Жертвами політичних репресій в Криму стали режисер Олег Сенцов, якого безпідставно відправили до російської в’язниці на 20 років, активіст Володимир Балух, який опинився за гратами лише за український прапор над своїм будинком, Узеір Абдуллаєв, якого кремлівські тюремщики цинічно позбавляють невідкладної медичної допомоги, а також десятки інших активних та небайдужих кримчан, які стали політичними в’язнями. Атмосфера страху, фізичного та психологічного тиску змусила майже 40 тисяч громадян України, у тому числі понад 20 тисяч кримських татар, залишити окупований півострів.

Україна вимагає від Російської Федерації припинити порушення прав людини на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополь, невідкладно звільнити усіх політичних в’язнів, забезпечити повне дотримання зобов’язань РФ як держави-окупанта відповідно до міжнародного права, виконати Резолюції Генеральної Асамблеї ООН «Територіальна цілісність України від 27 березня 2014 року», «Стан з правами людини в Автономній Республіці Крим і м. Севастополь (Україна)» від 19 грудня 2016 року і 19 грудня 2017 року, а також Наказ Міжнародного Суду ООН від 19 квітня 2017 року щодо застосування тимчасових заходів.

Міжнародна демократична спільнота демонструє непорушну єдність у невизнанні спроби анексії Криму. Ми відчуваємо потужну політичну підтримку з боку ЄС, США, Канади, усіх демократичних держав світу, які запровадили санкції проти держави-агресора. Ми разом працюватимемо над тим, щоб зупинити кремлівський терор на півострові та відновити територіальну цілісність України у міжнародно визнаних кордонах.

Додати коментар