В Переяслав-Хмельницькому відбувся майстер-клас «Рушничок для кобзарських мандрів»

В третій четвер травня – в Україні і за кордоном, в країнах де присутня українська діаспора – вся прогресивна спільнота святкує «Всесвітній день вишиванки». Це свято нове, йому всього 14 років і запропонувала його проводити студентка  Чернівецького Національного університету ім. Ю. Федьковича ЛЕСЯ ВОРОНЮК ще в 2006 році.

Надихом до святкування цього дня стала вишиванка її одногрупника Ігоря Житарюка, яку він регулярно одягав на пари, як і інші його друзі.

В перший рік – вишиванки одягнули декілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. А вже через пару років ця акція набула всеукраїнського рівня. Українці за кордоном також емоційно підтримали цю подію, таким чином День вишиванки віднині став уже Всесвітнім.

В центральній Україні, а саме на теренах – де проживаємо ми, це свято активно святкувати розпочали зовсім недавно.

На сьогодні День вишиванки набирає державної ваги. Запроваджено значний ряд різносторонніх акцій Громадською організацією «Всесвітній День вишиванки», яку очолюють сама Леся Воронюк-Волошина та Олександр Ткачук.

З метою популяризації та впровадження даного свята на терени Наддніпрянської України працівники Музею кобзарства Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» провели культурно-просвітницький захід  присвячений цьому дню.

Діти – учні 1-го класу Переяслав-Хмельницької ЗОШ №2 І-ІІІ ст. з вчителем – вихователем Микулою О. М. прийшли до Музею кобзарства у вишиванках на урок майстер класу. В ході цього своєрідного уроку вони дізналися про історію виникнення свята, і про те, які бувають вишиванки, яку роль вони відіграють у житті людини, та як впливають на оточуючий світ і на кожного з нас – коли ми дійсно відчуваємо себе українцями.

Під час уроку дітям було запропоновано виготовити вибійчаний рушничок. При допомозі вибійчаних дощечок з зображенням фігурок: коника, кобзаря,  рослинного орнаменту – діти, кожен особисто, наносили  малюнки на заготовлене полотно. Після закінчення виготовлення вибійчаного рушничка діти назвали його – «Рушничок для кобзарських мандрів». Також вони мали можливість познайомитися з новим експонатом музею – Колісною лірою. А хлопчики, ще змогли взяти в руки цей унікальний традиційний інструмент для кобзарів і спробувати на ньому грати. Адже кобзарська традиція в давнину була характерна лише чоловікам.

Після незвичайного майстер-класу первачкам був запропонований вже традиційний, для Музею кобзарства, кобзарський чай з цілющих трав.

На завершення цієї непрозаїчної зустрічі у такий особливий день –  Всесвітнього Дня вишиванки, діти дружно виконали Гімн України.

Вони пообіцяли, що ще неодноразово завітають у Музей кобзарства, бо, як вони сьогодні переконалися «цей музей – найкращий». І ще діти запевнили – вони завжди будуть з гордістю носити українську вишиванку.

Молодший науковий співробітник НДС «Музей кобзарства» Н. Костюк

Додати коментар