В єдиному в Україні Музеї кобзарства відбулась лекція для вихованців ліцею

16 травня до Музею кобзарства Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» прийшли ліцеїсти  7-го класу Переяслав-Хмельницького ліцею-інтернату «ПАТРІОТ» (класний керівник Тищук О. В. та практичний  психолог Карпушенко Т. В.)

Попередньо з ліцеєм було домовлено, що лекцію на тему «Мандрівні співаки, старцівство, кобзарство – від витоків до сьогодення» доцільно буде послухати в єдиному в Україні – Музеї кобзарства, безпосередньо в оточені експонатів – народних традиційних музичних інструментів, аби відчути ту глибинну історію культури нашого народу.

Діти дізналися багато невідомого для них, про те, як формувалися народні інструменти в Україні – кобза, бандура, колісна ліра та інші. З якого дерева виготовлялися струно – щипкові музичні інструменти.

З матеріалу лекції, яку прочитала  молодший науковий співробітник НДС «Музей кобзарства» Н. В. Костюк, учні також дізналися яку велику роль відігравали кобзарі у формуванні національної ідеї, збереженні нашої само ідентичності.

Проведення лекції проходило з демонструванням листівок, де зображенні музиканти з музичними інструментами епохи Середньовіччя Західної Європи, які подібні з інструментами періоду Київської Русі. Вчені історики-дослідники знаходять схожість цих інструментів на розписах фресок собору святої Софії Київської.

На завершення лекції ліцеїстам була продемонстрована Колісна ліра (робота Цех майстра Київського кобзарського цеху Миколи Товкайла). Так, як на традиційних кобзарських інструментах грали лише чоловіки, то можливість відтворити мелодію, і вперше почути звучання стародавнього кобзарського інструменту – колісної ліри була надана лише хлопчикам. І вони з радістю грали на унікальному традиційному музичному інструменті –  Колісній лірі.

Молодший науковий співробітник НДС «Музей кобзарства» Н. Костюк

Додати коментар