На Київщині Митрополит Переяславський Епіфаній в університеті взяв участь у презентації книги «Православна еліта України XVI – XVII ст»

16 травня 2018 р. Патріарший намісник, митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній, ректор КПБА, відвідав м. Переяслав, де взяв участь у презентації книги В.О.Балуха та В.П.Коцура «Православна еліта України XVI – XVII ст», повідомляє сайт Київські єпархіальні відомості.

На початку презентації усі присутні помолилися і приступили до обговорення видання.

На початку до всіх присутніх звернулися автори книги: ректор Державного вищого навчального закладу «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» доктор історичних наук, профестор, академік НАПН України Віктор Коцур та декан філософсько-теологічного факультету Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича, доктор історичних наук, професор Василь Балух. У своєму виступі автори видання ознайомили присутніх із змістом книги та звернули увагу на певні важливі історичні факти, викладені у ній.

Після цього до усіх присутніх в залі звернувся Патріарший намісник митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній. Владика підкреслив про важливість і своєчасність подібного дослідження, особливо в час, коли український народ консолідується навколо державотворчих та об’єднавчих процесів. Варто також зазначити, що передмова до книги написана митрополитом Переяславським і Білоцерківським Епіфанієм.

Також до обговорення виданої книги долучилися: доктор історичних наук, доцент, завідувач кафедри документознавства ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький ДПУ ім. Григорія Сковороди» Інна Демуз, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії та культури України ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький ДПУ ім. Григорія Сковороди» Оксана Тарапон та інші науковці.

На презентації були присутні також священики, зокрема благочинний Переяславського району прот. Іван Бобітко з духовенством.

Модератором заходу був завідувач кафедри інформаційно-бібліографічного відділу університетської бібліотеки Інна Корж.

Після обговорення ректор Державного вищого навчального закладу «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» доктор історичних наук, профестор, академік НАПН України Віктор Коцур нагородив митрополита Епіфанія та Василя Балуха університетськими відзнаками.

Пропоновану увазі читачів працю академік НАПН України В.П. Коцур і член-кореспондент НАПН України В.О. Балух присвятили православній еліті, серед якої відзначили десятки вірних ідеї Української Церкви (митрополитів, архієпископів і єпископів, архімандритів, ігуменів, ктиторів і благоприкрашувачів), подвижників ідеї української державності та націєтворення (гетьманів, письменників, педагогів, митців, друкарів і меценатів), які своєю працею і боротьбою допомогли відродити та зберегти в чистоті національні духовні джерела українського народу в тяжкий період бездержавного статусу України-Руси.

Завершилась презентація спільною світлиною.

Після презентації книги Патріарший намісник відвідав храм на честь св. рівноап. князя Володимира Великого м. Переяслав та ознайомився із процесом будівництва та розписів святині. Депутат міської ради, підприємець В’ячеслав Саулко, який власним коштом четвертий рік будує храм, докладно розповів Митрополиту Переяславському Епіфанію про будівництво.

Додати коментар