Віталій Коцур: “Запрошую активних жителів міста долучатися до ініціатив міської та громадської рад”

16 травня 2018 року відбулося чергове і, водночас, звітне засідання громадської ради при виконавчому комітеті Переяслав-Хмельницької міської ради, адже ми пропрацювали у такому складі вже рік! Окрім членів ради, на засіданні були присутні міський голова Тарас Костін та його заступники.

Протягом року роботи нової громадської ради (червень 2017 – травень 2018 р.) члени громадської ради особливу увагу приділяли суспільно-економічним, політичним та громадським аспектам життєдіяльності нашого міста. Представники ради брали участь у різноманітних акціях, заходах за участю міської ради, НІЕЗ «Переяслав» та ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди».

Насамперед, після установчих зборів громадської ради було сформовано її керівні органи (голова Коцур В.В) та постійні комісії, зокрема, з питань бюджету та фінансів (Коцур В.В., Якименко І.П.), з питань земельних відносин, комунальної власності, будівництва та архітектури (Глазунов Є. Ю., Якименко О. І., Вдовиченко О.), з питань освіти, культури, роботи з молоддю, фізкультури та спорту, соціального захисту населення та охорони здоров’я (Коломієць С. Г., Авраменко Ю. В., Повченник О. А., Швиденко М. А., Михайловський В. М., Фурсенко С. В.), з питань регламенту, депутатської етики, контролю за виконанням рішень Ради, співпраці з органами самоорганізації населення, законності та правопорядку, запобігання і протидії корупції, охорони прав і законних інтересів громадян (Ходаківський Ю. І.), з питань соціально-економічного розвитку, інвестицій, цін, тарифів, житлово-комунальних відносин, транспорту, екології, благоустрою, підтримки підприємництва та охорони культурної спадщини (Гречко В. В., Пилипенко А. М., Черненький М. В.).

У 2017 році значна увага приділялася популяризації ідеї щодо повернення місту історичної назви «Переяслав». Так, після пропозицій членів Громадської ради щодо повернення місту Переяслав-Хмельницький історичної назви «Переяслав», 23 червня 2017 р. громадська рада при виконавчому комітеті Переяслав-Хмельницької міської ради звернулася до міського голови Костіна Т.В. з проханням розглянути на найближчій сесії дане питання (Лист від 26 червня 2017 р., № 01/06/17). 26 жовтня 2017 року міською радою було проголосоване повернення місту його історичної назви (№03-44-VIIрішення). Голова громадської Ради разом з міським головою Костіним Т.В. та головою громадської культурно-просвітницької організації «Переяславський Скарб» Нагайком Т.Ю. брали участь у засіданні Київської обласної ради сьомого скликання 14 грудня 2017 року щодо даного питання. Рішення було позитивне та направлене до Верховної ради України. У 2018 р. комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування рекомендував Верховній Раді України підтримати подання Київської обласної ради щодо перейменування міста Переяслав-Хмельницький Київської області на місто Переяслав та підготував відповідну постанову

23 серпня 2017 року, з метою виховання почуття патріотизму, національної самосвідомості, відданості у служінні Україні, духовної єдності поколінь, виховання спортивно-патріотичних якостей у молоді на основі культурних цінностей, трудових і бойових традицій українського народу, громадська рада за підтримки голови ГО «Плечо» Руслана Коваленка, міської ради, НІЕЗ «Переяслав» та ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» провела спортивно-патріотичний фестиваль «Кубок Переяславщини імені Ярослава Потапенка».

Протягом року члени громадської ради були долучені до роботи різного роду комісій та проектів міської ради, зокрема, щодо бюджету і громадського бюджету, конкурсу «Бренд рідного міста», «Людина Року», концепції велоруху тощо.

За ініціативи громадської ради при виконавчому комітеті міської ради, підтримки професорсько-викладацького складу та наукового товариства педуніверситету ім. Г. Сковороди протягом березня 2018 р. було проведено соціологічне опитування із життєвоважливих питань існування Переяслава.

В місцевій пресі, зокрема газеті «Вісник Переяславщини», «Діловий Переяслав» інтернет-виданнях «Новий Погляд», «Політичні студії» членами громадської ради регулярно публікувалися статті про вшанування Героїв Небесної Сотні, перейменування міста, про суспільно-політичну ситуацію в місті Переяслав-Хмельницький та в Україні вцілому, мета яких – заохочувати й підсилювати патріотичну свідомість та громадянську активність мешканців міста й району.

Водночас актуальними і дискусійними, конфліктним і проблемним залишається питання будівництва ТЕЦ. Вже вкотре це питання піднімалося і членами громадської ради. В черговий раз наголошувалося на тому, що НІЕЗ «Переяслав» має носити ім’я М.І. Сікорського. Обговорювалися ідеї будівництва меморіалу вшанування пам`яті Героїв Небесної Сотні, реконструткції центрального парку, благоустрою дитячого пізнавально-виховного парку відпочинку та іпотерапевтично-реабілітаційного центру для лікування дітей з ДЦП (вул. Літописна) та інші проблемні питання про, які можна багато писати, але краще поступово вирішувати.
Роботи, як і питань дійсно багато!

Отже, запрошую активних жителів міста долучатися до ініціатив міської та громадської рад, адже лише спільною і кропіткою працею зможемо побудувати справді євпропейське місто.

Голова Громадської Ради при виконавчому комітеті Переяслав-Хмельницької міської ради Віталій Коцур

Додати коментар