В Переяславі відбувся культурологічний захід «Кобзарський майдан»

10 травня 2018 р. у Переяславі відбувся культурологічний захід «Кобзарський майдан». Його організатором виступив Музей кобзарства Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав». Проходив він за участі кобзарів Київського кобзарського цеху – цех-майстра Миколи Товкайла, братчиків Михайла Коваля та Василя Жованика. Даний захід було приурочено до 388-ї річниці битви на Борисовім полі, де в кінці травня 1630 року відбулася переможна битва українського козацтва під проводом гетьмана (корсунського полковника) Тараса Федоровича-Трясила над польським військом. Його проведено в рамках відзначення 120 річниці від дня народження бандуриста, художника, архітектора – Георгія Ткаченка.
Теплого весняного дня в сквері, навпроти Музею кобзарства, зібрався люд на Кобзарський майдан, щоб послухати кобзарську співогру – учні Переяслав-Хмельницьких ЗОШ №1 (учитель Валентина Жуль), №3 (учитель Валентина Мардела), школярі із с. Дем’янці (учитель Людмила Аронська), гості з Польщі та жителі міста.

Розпочався захід із виступу кобзаря Михайла Коваля з с. Великий Хутір Драбівського району Черкаської області. Особливо вразила слухачів одна із пісень, яку він виконав. Це – «Сибірська кобза», його авторства. Перейняв естафету Кобзарського майдану наймолодший учень Київського кобзарського цеху Василь Жованик. Він поринув у світ кобзарства ще в підлітковому віці, і сьогодні вже успішно опанував кобзарський репертуар та сам виготовляє старосвітські бандури. Всі із зацікавленістю слухали співогру юного кобзаря, історичні пісні в його виконанні зачепили глибинні струни душ присутніх. Далі виступив цех-майстер Київського кобзарського цеху Микола Товкайло. Він орієнтуючись на учнівську молодь виконав «Подоляночку», а діти захоплено її підхопили та пустилися водити танок. І на завершення виступу прозвучав виконаний ним кант «Святому Георгію» у супроводі колісної ліри.

Завершився Кобзарський майдан спільною трапезою. Присутні смакували кобзарською кашею й узваром та ділилися враженнями від спілкування з кобзарями.
 
Завідувач науково-дослідного сектора «Музей кобзарства» Світлана Тетеря
 

Додати коментар