Генеральний директор НІЕЗ «Переяслав» провів чергову лекцію для воїнів 43-ї окремої артилерійської бригади

14 травня 2018 року, традиційно щопонеділка, чергову лекцію для воїнів 43-ї окремої артилерійської бригади, дислокованої у с. Дівички, провів генеральний директор Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», кандидат історичних наук, депутат Пререяслав-Хмельницької міської ради Олексій Лукашевич. Лекція проводилась згідно з календарним планом занять з національно-патріотичного виховання військовослужбовців військової частини А 3085.

Лекцію було присвячено темі «Етнічні межі та державні кордони України: минуле і сьогодення». Звертаючись до особового складу, Олексій Лукашевич зауважив, що одразу після проголошення Україною Акту про державну незалежність, різні політичні сили нашого північно-східного сусіда почали висувати територіальні претензії до України. Фактично, з самого початку відновлення Україною своєї незалежності, Російська Федерація розпочала спроби перегляду існуючих кордонів, спроби втручання у внутрішні справи України з метою дестабілізації внутрішньополітичної ситуації. Переважна більшість сучасного російського суспільства, зараженого великодержавним шовінізмом, ксенофобією та реваншистськими настроями відбудувати на основі доктрини «русского міра» колишній Радянський Союз (чи Російську імперію), підтримали агресивну зовнішню політику російської верхівки по відношенню до України.

Саме тому важливо знати як формувалася територія сучасної України, як відбувалося об’єднання українських територій у одну державу, чому, внаслідок яких причин поза сучасним державним кордоном України залишилися значні масиви українських етнічних земель. Ці та інші питання були висвітлені Олексієм Лукашевичем під час лекції.

Військовослужбовці з цікавістю довідалися про те, що незважаючи на значні територіальні втрати (головним чином у 30-40-х рр. ХХ ст.) українська етнічна територія залишається найбільшою з-поміж усіх етнічних територій європейських народів, бо росіяни, як і турки, за географічним критерієм є євразійським народом.

Щирі оплески, якими військовослужбовці нагородили лектора по закінченню заняття, засвідчили як глибокий інтерес слухачів до теми лекції, так і її високий професійний рівень.

Додати коментар