Уряд запускає прозоре і ефективне роздержавлення держпідприємств

Чесний і відкритий продаж державних підприємств, які не є стратегічними, дозволить залучити в Україну дотикові інвестиції і стане потужним ударом по корупції

Сьогодні, 10 травня, Кабінет міністрів ухвалив низку постанов, які дають змогу практично реалізувати норми нового Закону «Про приватизацію державного і комунального майна». Прем’єр-міністр вважає одним із головних завдань роботи Уряду ліквідацію корупції в державному секторі. В державній власності мають залишатися  лише стратегічні підприємства, а також об’єкти, які виконують важливі державні, соціальні та інші функції. На цих підприємствах має бути запроваджено якісне і прозоре управління. Решта неефективних або взагалі фактично «мертвих» підприємств мають бути якомога швидше продані.  Запуск  тисяч підприємств стане додатковим потужним стимулом розвитку вітчизняної економіки.

Новий профільний закон містить кілька революційних новацій, які дозволяють чи не вперше в історії України стартувати прозорому пошуку інвесторів для державних підприємств.  Оскільки законодавчі норми:

  • Остаточно закривають можливість маніпуляцій з державним майном

Всі об’єкти державної власності, які можуть бути продані, розподілені на дві групи: об’єкти великої приватизації і  об’єкти малої приватизації.  Об’єкти великої приватизації – обмежена кількість особливо важливих підприємств, перелік яких затверджується Кабміном (близько 50-60 з 800). Наприклад, Одеський припортовий завод. Об’єкти малої приватизації – це різноманітні активи, від приміщень та санаторіїв до невеликих виробництв на кшталт хлібозаводу, елеватору,  або готелів. Перелік приватизації подібних об’єктів, що перебувають у державній власності, затверджує Фонд держмайна, в комунальній – місцевою радою. Переліки об’єктів приватизації є відкритими.

  • Суттєво прискорюють процес роздержавлення держпідприємств

Не потрібно витрачати час та гроші на довготривалу та часто неякісну оцінку активу начебто незалежним оцінщиком. Стартова ціна на об’єкт  визначатиметься балансовою вартістю.

  • Об’єкти малої приватизації продаються тільки через інтернет-аукціони

Малі підприємства продаються  в стандартному порядку через інтернет-аукціон (наприклад, Prozorro.Продажі). Електронний аукціон відкриває доступ до невеликих

державних підприємств всім бажаючим (фізичним, юридичним особам, малим підприємцям тощо)

  • Створюються умови для залучення широкого кола реальних інвесторів

Готувати великі об’єкти  до продажу буде радник – один з найбільших світових інвестиційних банків,  який обиратиметься на конкурсі. Залучення радника з ім’ям до передпродажної  підготовки великих об’єктів дозволить розширити коло потенційних інвесторів. Відтак зросте конкуренція та фінальна ціна продажу.

  • Вперше інвесторам надається можливість вирішення спорів з державою в міжнародному арбітражі

Спір між державою і інвестором може бути вирішений в міжнародному арбітражі (застосування права іноземних держав за згодою сторін).

На засіданні Уряду був затверджений перелік об’єктів великої приватизації на 2018 рік. До переліку внесено 26 об’єктів, зокрема,  ПАТ “Центренерго”, ряд обленерго і теплоелектроцентралей, ПАТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія”, вугільна компанія “Краснолиманська”, “Азовмаш”, “Турбоатом”, “Електроважмаш”, “Сумихімпром”, Одеський припортовий завод, Запорізький титано-магнієвий комбінат, “Украгролізинг”, ПАТ “Аграрний фонд” та Державна продовольчо-зернова корпорація України.

Також затверджено порядок продажу об’єктів великої приватизації.

Нам потрібно створити фундамент для економічного зростання. Він принесе добробут кожному громадянину. Але неможливо говорити про економіку і не говорити про рецепти зростання. Одна з можливостей, яка дозволить залучити інвестиції, провести модернізацію і почати досягати мети, яку ми ставимо перед собою, це приватизація. Наше завдання продати те, що не є стратегічним для країни. Приватизація дозволить залучити інвестиції, провести модернізацію на виробництві та створити нові робочі місця. Державні компанії є джерелом корупції. Приватизація — це міцний антикорупційний крок.

У той же час нам потрібно підвищувати ефективність управління державними підприємствами. Найближчим часом усі великі державні компанії обов’язково матимуть наглядові ради. У нас уже є зараз конкурс на наглядову раду для Укрзалізниці. Найближчим часом будуть створені наглядові ради на Укренергоринку та Укрпошті.

– Володимир Гройсман, прем’єр-міністр України

 

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю

Секретаріату Кабінету міністрів України

Додати коментар