18 травня в Музеї українського рушника НІЕЗ «Переяслав» розпочнеться культурно-мистецька акція «Обніміться ж, брати мої!»

18 травня 2018 року в Музеї українського рушника Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» розпочнеться культурно-мистецька акція, яка задекларувала своєю метою виховання любові до рідного краю та пізнання культурного і духовного надбання країни. Протягом 2018-2019 років заплановано проведення різних заходів, спрямованих на утвердження у суспільстві й особливо у нашого молодого покоління гордості за свій народ і свою державу, популяризація народної творчості тощо.

Ініціаторами Акції виступили НІЕЗ «Переяслав» та державний професійно-технічний навчальний заклад «Переяслав-Хмельницький центр професійно-технічної освіти».

На заході, з нагоди урочистого відкриття Акції буде розпочато вишивання «Рушник Тарасу» – «Обніміться ж, брати мої!» до відзначення 205-ї річниці з Дня народження Великого Кобзаря та присвяченого перебуванню Т. Шевченка на Переяславщині.

Переяславська земля  займала визначне місце в житті і творчості геніального поета України. Тарас Григорович перебував тут неодноразово, довго мешкав у самому місті та в навколишніх селах. Тут він написав свої славетні твори: поему «Наймичка» (13 листопада), «Кавказ» (18 листопада), присвяту до поеми «Єретик» (22 листопада) — в Переяславі, «Холодний Яр» (17 грудня), «Давидові псалми» (19 грудня), «Маленькій Мар’яні» (20 грудня), «Минають дні, минають ночі…» (21 грудня), «Три літа» (22 грудня) — у В’юнищах (Переяславщина), і нарешті, «Заповіт» (25 грудня) у Переяславі. Саме на Переяславщині, в селі Вюнища, 14 грудня 1845 р. Шевченко пише поему «І мертвим, і живим, і ненарожденним землякам моїм в Украйні і не в Украйні моє дружнєє посланіє». «Посланіє» — це звертання не тільки до сучасників поета, це слово й до нас з вами. Величний твір — це екскурс у минуле, розповідь про сучасність і пересторога, попередження майбутнім поколінням. В останніх рядках якого поет закликає до єднання «Обніміться ж, брати мої……» (цей рядок взято епіграфом до Акції) і щоб усміхнулася наша заплакана мати Україна, обняла й благословила своїх дітей, тільки тоді «…забудеться срамотня давняя година, І оживе добра слава, Слава України».

Минають роки, десятиліття, а Тарас Григорович Шевченко все в більшій і більшій мірі продовжує позитивно впливати на розвиток національної свідомості, культури, на відродження народних традицій та духовності нашого суспільства. Тож і процес вишивання рушника Великому Тарасу в нашому Переяславі має не лише увібрати в себе всенародну любов і пошану до нього та силу духу українського патріотизму. Цим ми намагаємося привернути увагу всіх мешканців нашого місто до необхідності особисто стати безпосередніми учасникам нового потужного поштовху відродження та розвитку національної культури і духовності, народного мистецтва та традицій.

Необхідно відзначити важливе значення  українських національних символів на Рушнику, які несуть прадавню інформацію ще з часів трипільської культури, що оберігалися упродовж століть попередніми поколіннями українців, були сакральними життєвими оберегами нашого народу. Вони збережені і по-новому, відроджуються завдяки майстрам виробничого навчання та учням Переяслав-Хмельницького ЦПТО, які розробили проект узору Рушника з відтворенням давніх  рушникових композицій – «Дерева життя».

У рамках акції впродовж 2018-2019 рр. заплановано вишити «Рушник Тарасу» учнями ЦПТО «Переяслав-Хмельницького центру професійно-технічної освіти», учнями ЗОШ, мешканцями Переяслава та гостями міста. Кожен хто долучиться до створення Тарасового Рушника вкладе свою часточку любові до Шевченка, до нашого Переяслава, до України. Адже Ваші думки, помисли які Ви вкладете у вишивку знаками-символами, навіки ввійдуть в історію нашого краю. Це особливий процес вишивання Рушника, – він поєднує з поширенням і пропагандою ідей та заповітів Шевченка.

У подальшому Рушник буде зберігатися в Музеї українського рушника і кожен відвідувач зможе доторкнутися до символу ЛЮБОВІ, ДОБРА, ЄДНОСТІ, які заповідав нам Великий Тарас!

Музей українського рушника запрошуємо 18 травня 2018 року на 11 годину долучитися всіх небайдужих, активних, ініціативних, креативних українців зробити свій стібок на Тарасовому Рушнику! Щоб кожен українець відчував гордість за свій рід, народ, за державу!

У програмі заходу:

  • Благословення на початок доброї справи. Священик – протоієрей УПЦКП от. Михайло;
  • Акція вишивання «Рушник Тарасу», майстрами виробничого навчання та учнями Переяслав-Хмельницького ЦПТО;
  • вишивання «Рушника Тарасу» гостями Заповідника;
  • виступ учнів музичної школи ім. Павла Сениці;
  • читання творів Тараса Шевченка переможцями літературно-мистецького конкурсу «Переяславська осінь Кобзаря»;
  • зустріч із ветеранами музейної справи;
  • виступ бандуриста Товкайла М.Т.;
  • «Переяславська випічка» від учнів Переяслав-Хмельницького ЦПТО;
  • відвідування Музею українського рушника.

Завідувач НДС «Музей українського рушника» Наталка Заїка

Додати коментар