Лекцію «Чорнобильська катастрофа в Україні» військовим-артилеристам прочитав музейник

23 квітня 2018 року в актовій залі 43-ї окремої артилерійської бригади, дислокованої у с. Дівички, завідувачем науково дослідного сектору «Музей пам’яті Поліського району» НІЕЗ «Переяслав» Наталією Юхименко була прочитана лекція на тему «Чорнобильська катастрофа в Україні».

26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції сталася аварія, спричинена вибухом і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку. Реактор був повністю зруйнований і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин.

Радіоактивна хмара пройшла європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США. Приблизно 60% радіоактивних речовин осіло на території Білорусі.

Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічними збитками. Вона спричинила масштабні негативні демографічні, соціальні та етнокультурні процеси.

Лектор ознайомила присутніх з історією розвитку атомної енергетики та подіями, що передували аварії на ЧАЕС. Розповіла про причини аварії, хронологію подій. Особливу увагу було приділено мужності, професіоналізму, самовідданості та самопожертві ліквідаторів аварії, які ризикуючи своїм життям, зробили все заради збереження життя людей в Україні та у світі, захистили прийдешні покоління від небезпеки, що виникла в результаті аварії.

В кінці лекції було представлено відео про Музей пам’яті Поліського району НІЕЗ «Переяслав».

Завідувач НДС «Музей пам’яті Поліського району»  Н. Юхименко

Додати коментар