Північноатлантичний альянс готовий допомагати Україні в підготовці до остаточного ухвалення та імплементації Закону про нацбезпеку, – Роуз Гетемьоллер

Партнери з Північноатлантичного Альянсу вітають ухвалення в першому читанні законопроекту «Про національну безпеку України» та готові допомагати в його підготовці до другого читання і подальшій імплементації.

Про це під час зустрічі з Віце-прем’єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванною Климпуш-Цинцадзе заявила Заступниця Генерального секретаря НАТО Роуз Гетемьоллер, яка перебуває в Києві. Вона оцінила прогрес України на шляху реформ і підкреслила, що наразі одне з головних очікувань в НАТО від України – саме закон «Про національну безпеку», який встановлює демократичний контроль над силовими відомствами. Роуз Гетемьоллер вважає великим успіхом те, що законопроект був доопрацьований із врахуванням зауважень, які надійшли після його розгляду українським Парламентом у першому читанні.

Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила сподівання, що законопроект буде ухвалено в другому читанні до кінця поточної сесії Верховної Ради. Віце-прем’єр-міністр розповіла, що Україна прагне повною мірою використовувати всі можливості для наближення до Альянсу, які розроблені в рамках Комісії Україна-НАТО, є у річних національних програмах (РНП) та в Комплексному пакеті допомоги. «Цього року ми зробимо так, щоб усі наші національні плани дій та стратегічні дорожні карти були підпорядковані цілям РНП співробітництва Україна-НАТО, у якій детально розписані кроки, які необхідно зробити на шляху євроатлантичної інтеграції України», – зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

За її словами, в Україні вже розпочалася підготовка РНП-2019. Сторони також обговорили ситуацію з проведенням засідання спільної Комісії на рівні голів держав та урядів на полях літнього саміту Альянсу, яке поки заблоковане через позицію Угорщини, та очікування України від Саміту НАТО. Зокрема, йдеться про повернення союзників до позиції проголошеної Декларації Бухарестського Саміту 2008 року, де підтверджується «політика відчинених дверей» для країн, що прагнуть членства та відповідають його вимогам, а також про запрошення України до участі у Програмі посилених можливостей.

Додати коментар