На Київщині в Музеї кобзарства презентували колісну ліру майстра Миколи Товкайла

У Музеї кобзарства Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» 11 квітня 2018 р. відбулася культурно-просвітницька акція. У ході даного заходу було презентовано український народний інструмент – колісну ліру, яку виготовив майстер народних інструментів, цех майстер Київського кобзарського цеху – Микола Тихонович Товкайло.

На мистецьку подію до музею завітали учні Переяслав-Хмельницької ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 із класним керівником Наталією Іванець, студенти ДВНЗ «Переяслав-Хельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», науковці Заповідника, жителі міста, а також почесні гості: майстер народних інструментів – Василь Жованик, випускник Кобзарської школи, висококваліфікований бандурист – Павло Рекун.

Ведуча заходу Світлана Тетеря розповіла історію побутування колісної ліри в житті українського народу. Із вітальним словом до присутніх звернувся генеральний директор НІЕЗ «Переяслав» Олексій Лукашевич. Він із захопленням розповів про особисте знайомство з колекцією музичних інструментів майстра Миколи Товкайла і висловив сподівання про формування в майбутньому його колекції музичних інструментів у фондовому зібранні НІЕЗ «Переяслав».

Микола Товкайло – майстер, який виготовив не один десяток традиційних народних інструментів, що побутували на теренах України презентував у музеї колісну ліру, на якій грали носії традиційної культури – лірники. Під час презентації він детально ознайомив усіх присутніх із історією побутування цього інструменту в Україні в різні часи. Особливу увагу Микола Тихонович звернув на репертуар лірників. Присутні на заході отримали можливість прослухати звучання ліри в авторському виконанні. Також усі, хто побажав, мали можливість взяти до рук інструмент і спробувати відтворити його звучання в ході майстер-класу від Миколи Товкайла.

Віднині колісна ліра постійно буде експонуватися в Музеї кобзарства.

Молодший науковий співробітник Музею кобзарства НІЕЗ «Переяслав» Наталія Костюк

Додати коментар