На Київщині ліцеїсти відвідали Переяславський колегіум заснований в 1738 році

10 квітня 2018 року учні 7 класу КЗ КОР «Переяслав-Хмельницький ліцей-інтернат «Патріот» відвідали Переяславський колегіум заснований 1738 року. Нині це Меморіальний музей Г.С. Сковороди.

Діти дізналися про історію створення Колегіуму та особливості навчання у цьому закладі. Семикласникам припало до вподоби те, що учнів колегіуму не опитували щодня, а лише щосуботи. Але гірким розчаруванням стали згадки про вимочені в сольовому розчині різки та деякі види оцінювання, зокрема «туп». Велике враження справили і товсті фоліанти більш ніж двохсотрічної давнини, написані старослов’янською, грецькою, латинською, польською мовами, з якими працювали школярі.
Температура у приміщенні взимку сягала лише 6 градусів, бо палили груби лише двічі на тиждень з метою економії дрів.
Далеко не простим було навчання. То ж недарма на дверях класів граматики символічно зображено навчальний процес: мудрець долотом і молотком обтесує пень, перетворюючи його на старанного учня з книгами під рукою.
Цікавилися семикласники й історією життя українського любомудра Григорія Савича Сковороди, який все життя тікав від багатства й слави, вбачаючи у них загрозу людській свободі. Саме йому, українському гуманістові, мусять бути вдячними школярі за відміну фізичних покарань.
Перевага милосерді над жорстокістю, добра над злом, спроба знайти щастя у власному серці, «сродна» душі праця – у цьому сам Григорій Савич, у цьому його вчення…

Додати коментар